Ide írhatsz nekem:

nemeth4a@gmail.com

2011. október 18., kedd

Krumplis-magvas kenyerem

Vasárnap én is kenyeret sütöttem, életem 3-ik ilyen jellegű próbálkozásaképp. Nem tudtam, csak tegnap olvastam a kedves bloggertársaknál, hogy épp a kenyér világnapja volt! Jó volt az időzítés! :)
A fotó nem a legprofibb, de azért a lényeget visszaadja, szerintem! :) A hozzávalókat azért írom kb-val, mert nem igazán mértem . Nekem nagyon ízlett! Tegnap vittem egy kedves barátunknak is egy veknit, s megdícsérték! Kell ennél szebb jutalom? :)

Hozzávalók:
kb 80 dkg Bl 65-ös búzaliszt
kb 20 dkg rétesliszt
kb 80 gr friss élesztő
kb 6 dcl langyos víz
fél dcl olaj
15 dkg margarin (Lidl-os)

1 kanál cukor
1 db burgonya megfőzve és áttörve
napraforgó mag
tök mag
 Az élesztőt belemorzsoljuk fél liter langyos vízbe, amiben előzőleg elkevertük a cukrot, s 10-15 perc alatt felfuttatjuk. A liszteket, a sót, az áttört burgonyát egy nagyobb edénybe rakjuk, hozáadjuk az élesztős keveréket, majd tetszés szerinti mennyiségben a magvakat. Jól összedolgozzuk. a végén hozzágyúrjuk az olajat és a szobahőmérsékletű margarint is. Én adtam még hozzá kb. 1 dcl vizet is, így lett pont jó a tészta. Egy órát kelesztjük, s az edényt egy tiszta, száraz konyharuhával lefedjük. Félidőben átgyúrjuk, hogy kinyomkodjuk a levegőt a tésztából, majd a kelesztési idő elteltével  bekapcsoljuk a sütőt (180 fokra).  A sütő alsó tepsijébe beteszünk egy vízzel telített kisebb edényt, hogy gőzben sülhessen a kenyér ! A tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, kettőbe osztjuk, téglalapot nyújtunk belőle, a hosszabb oldalát behajtjuk a téglalap feléig, majd ugyanígy a másik oldalt is, végül a rövidebb oldalait is felhajtjuk, vigyázva, hogy ne lógjon ki. A másik cipóval ugyanígy járunk el. A hajtogatott felükkel lefelé belehelyezzük a kiolajozott tepsibe, meglocsoljuk, vagy vizes kenőecsettel megkenjük, s a tetejére is szórunk egy kevés magot. Éles késsel bevagdossuk, s addig hagyjuk még kicsit kelni, amíg a vágások kinyílnak! Behelyezzük a sütőbe és szép pirosra sütjük! Kb. egy óra elteltével kivéve a sütőből még forrón ismét bekenjük vizes ecsettel, kiborítjuk, rácsra téve, száraz konyharuba göngyölve hagyjuk kihűlni.
 Jó étvágyat!








7 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek, ügyes vagy:)

    VálaszTörlés
  2. Petra, Kati
    Nagyon szépen köszönöm! finom is volt!! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jók ezek a képek! Még az illatát is érezni szinte!
    Köszönöm, hogy olvasol!

    VálaszTörlés
  4. Horimarika,
    köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép kenyerek! Sose mernék csak kb.-re nekiállni sütni, nagyon ügyes vagy! :)

    VálaszTörlés
  6. Csilla,
    Köszönöm! Azért én sem merek mindent csak úgy szemre kimérni, de előfordul, hogy rábízom magam a megérzéseimre, és olyankor általában azért sikerülni is szokott, amit készítek! :)

    VálaszTörlés

A facebookon is

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Látogatóim 2011.04.01-től

free counters