Ide írhatsz nekem:

nemeth4a@gmail.com

2011. október 18., kedd

Krumplis-magvas kenyerem

Vasárnap én is kenyeret sütöttem, életem 3-ik ilyen jellegű próbálkozásaképp. Nem tudtam, csak tegnap olvastam a kedves bloggertársaknál, hogy épp a kenyér világnapja volt! Jó volt az időzítés! :)
A fotó nem a legprofibb, de azért a lényeget visszaadja, szerintem! :) A hozzávalókat azért írom kb-val, mert nem igazán mértem . Nekem nagyon ízlett! Tegnap vittem egy kedves barátunknak is egy veknit, s megdícsérték! Kell ennél szebb jutalom? :)

Hozzávalók:
kb 80 dkg Bl 65-ös búzaliszt
kb 20 dkg rétesliszt
kb 80 gr friss élesztő
kb 6 dcl langyos víz
fél dcl olaj
15 dkg margarin (Lidl-os)

1 kanál cukor
1 db burgonya megfőzve és áttörve
napraforgó mag
tök mag
 Az élesztőt belemorzsoljuk fél liter langyos vízbe, amiben előzőleg elkevertük a cukrot, s 10-15 perc alatt felfuttatjuk. A liszteket, a sót, az áttört burgonyát egy nagyobb edénybe rakjuk, hozáadjuk az élesztős keveréket, majd tetszés szerinti mennyiségben a magvakat. Jól összedolgozzuk. a végén hozzágyúrjuk az olajat és a szobahőmérsékletű margarint is. Én adtam még hozzá kb. 1 dcl vizet is, így lett pont jó a tészta. Egy órát kelesztjük, s az edényt egy tiszta, száraz konyharuhával lefedjük. Félidőben átgyúrjuk, hogy kinyomkodjuk a levegőt a tésztából, majd a kelesztési idő elteltével  bekapcsoljuk a sütőt (180 fokra).  A sütő alsó tepsijébe beteszünk egy vízzel telített kisebb edényt, hogy gőzben sülhessen a kenyér ! A tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, kettőbe osztjuk, téglalapot nyújtunk belőle, a hosszabb oldalát behajtjuk a téglalap feléig, majd ugyanígy a másik oldalt is, végül a rövidebb oldalait is felhajtjuk, vigyázva, hogy ne lógjon ki. A másik cipóval ugyanígy járunk el. A hajtogatott felükkel lefelé belehelyezzük a kiolajozott tepsibe, meglocsoljuk, vagy vizes kenőecsettel megkenjük, s a tetejére is szórunk egy kevés magot. Éles késsel bevagdossuk, s addig hagyjuk még kicsit kelni, amíg a vágások kinyílnak! Behelyezzük a sütőbe és szép pirosra sütjük! Kb. egy óra elteltével kivéve a sütőből még forrón ismét bekenjük vizes ecsettel, kiborítjuk, rácsra téve, száraz konyharuba göngyölve hagyjuk kihűlni.
 Jó étvágyat!








Újdonság !

Aki ismeri a nagyon praktikus, sokoldalú  , egészséges anyagból készült Tupperware edényeket, annak nem mondok semmi újat! E bejegyzésben az a célom, hogy azoknak nyújtsak segítséget, akik esetleg még nem ismerik, és azoknak is, akik ismerik , de nem tudják hogyan juthatnának hozzá, anélkül, hogy átlépjék az országhatárt! Romániában is hivatalossá vált a TW termékek forgalmazása. Erről bővebben a www.tupperware.ro oldalon olvashat a kedves érdeklődő.
 Maros megye területén egyedüli képviselőként örömmel állok rendelkezésére mindenkinek!
A kérdéseket , rendeléseket a twmaresz(kukac)gmail(pont)com e-mail címre várom!!!

A facebookon is

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Látogatóim 2011.04.01-től

free counters