Ide írhatsz nekem:

nemeth4a@gmail.com

2012. június 12., kedd

Házi sajt

Már két hét is eltelt (kb.) , mióta elkészítettem a házi sajtomat, de memóriakártya hiányában nem tudtam föltölteni a fotókat, ezért napoltam el ezen bejegyzést is! :)
 Nagyon régóta "birizgálta" már a fantáziámat a házi sajt elkészítése. egyik nap leárazott zacskós tejre bukkantam az egyik boltban, és hirtelen felindulásból meg is vettem belőle 3 liternyit. Útközben bekukkantottam a méterárúshoz is, hátha kapnék nagyobb gézdarabot, és szerencsém volt, sikerrel járt a kukucskálásom :). hazaérve pedig rögtön nekiálltam a sajt készítésnek!
 Az eredeti recept Andy Varszegi-től származik, aki szintén tagja a Receptet beszéljük meg nevű FB.-os csoportnak. Pici módosítással eme recept alapján készült a sajtom.

Házi sajt     :  zsíros tejet ez 3,5 % vagy házi tej kb 3-4 litert felforralok adok hozzá 1dl hideg vizet izlés szerint sózom . Ha felfort takarékra veszem a gázt és 2-4dl natur joghurtot keverek hozzá. Addig kevergetem amig teljesen be nem csomosodik és a savó kicsapodik . Szépen leszüröm vagy textilián vagy müanyag tészta szürön !!!! hagyom lecsepegni . Ha naturt készitek akkor textibe gönygyölöm lehet henger vagy gomboc forma kinek mi a szimpatikus súlyt helyezek rá és kb 40 percig hagyom álni a textilia felveszi a maradék folyadékot . frissen tartó fóliába tekerem és mehet a hütőbe . izletes saláták mellé vagy önmagában is.
Én szoktam köménnyel,hagymával ,bazsalikommal, petrezselyemmel ,paprikával izesíteni attól függ milyet szeretnék de ezt mindenki saját izlésére bízom .
A saját verzió annyiban különbözik, hogy a tej 1,8 %-os, vizet és egyéb ízesítőt( pici són kívűl) nem adtam hozzá.
Nekem nagyon ízlett. Egyelőre csak egy próba volt, de megérte.
Elég picike lett, a súlya csupán 200 gr, de ízre nagyon finom!
Legközelebb házi tejből készítem, és valamilyen plussz fűszert is teszek hozzá!




A facebookon is

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Látogatóim 2011.04.01-től

free counters