Az utóbbi időben nagyon "rákattantam" a kelt tésztás süteményekre! Múlt szombatra is beterveztem egy adag kelt tésztát, de nagyon sokat gondolkodtam, hogy milyen is legyen. Végül, nagyon sok recept elolvasása és kimásolása után, összeállítottam a saját verziómat. Nagyon finom lett a végeredmény!
A bolognai csigák azért kapták ezt az elnevezést, mert előző napról maradt meg bolognai szószunk, amit szintén házilag készítettem, és azzal töltöttem meg a csigákat.
A kelt tészta hozzávalói a következők:
- 1 kg finomliszt
- 3 dl tej
- 3 dl víz
- 4 tojás
- 1 ev.k. cukor
- egy csipet só
- 5 dkg élesztő
- 3 ev.k. étolaj
- 1 tojás a kenéshez
- 15 dkg trappista, vagy bármilyen reszelhető sajt
Visszatérve, miután feljött a langyos tejes -víz keverékben az élesztő, az előzőleg egy nagy edénybe átszitált liszt közepébe fújt mélyedésbe öntjük , ehhez hozzáadjuk a sót, és a tojásokat, valamint az olajat, majd elkezdjük a dagasztást( én csak kézzel dagasztok). Addig dagasztjuk a tésztát, amíg el nem válik a kezünktől és az edény falától. ezután kicsit meglisztezzük a tetejét, majd konyharuhával letakarva , meleg helyen a duplájára kelesztjük, kb. fél óra (nem szoktam az órát nézni, mert közben mást is tudok csinálni). Ha megkelt, 2 részre osztjuk. Jelen esetben , egyik feléből a csigák készültek, másikból a virslis kiflik.
Az egyik gombócot lisztezett munkafelületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és megkenjük a bolognai szósszal, megszórjuk reszelt sajttal, majd,
akárcsak a kakaós csigánál, feltekerjük, és 1,5 cm-es csigákat vágunk belőle. Ehhez találtam egy nagyon jó tippet valamelyik gasztroblogon, a nevére nem emlékszem: varrócérnából levágtam egy kb.10 cm-es darabot és azt dugtam óvatosan a henger alá, beállítottam a kívánt szélességhez a cérna két végét, majd hurkot tekertem rá, és átvágtam vele a hengert. Így nem lesz gyűrött, vagy egyenetlen a csigánk ( nekem sosem sikerültek egyformára, régebben, hiába vágtam bárhogy a késsel).
A bolognai szószhoz nem tudok pontos receptet írni, mert csak szemmértékre készítettem. A darálthúst kevés olajon párolt hagymán megpirítottam, majd fűszereztem sóval, borssal, fokhagymával, kevés oregánóval, és ajándékba kapott különböző fűszerekkel, amiknek a nevét sajnos nem tudom. Majd öntöttem rá egy kevés sűrített paradicsomot , kevés vizet, épphogy ellepje, és puhára főztem.
A kész csigákat kiolajozott tepsibe fektettem, és hagytam kb. 20 percig kelni, majd a kissé felvert tojással lekentem,szórtam a tetejére is a reszelt sajtból, és 180°C-ra előmelegített sütőben ( aminek az aljára kis tálban vizet tettem, ettől finom puha lesz a kelt tészta) szép világos, aranybarnára sütöttem.
A tészta másik feléből, amit szintén ujjnyi vastagságúra nyújtottam, virslis kiflik készültek . A kinyújtott tésztát a képen látható módon felvágtam( ezt nem kötelező így, én csak próbálgattam a fantáziám, de nem az jött ki, amire gondoltam), megkentem mustárral a kis kockákat, rátettem a negyedekre vágott kiflidarabokat, majd feltekertem, ezeket is olajozott tepsire fektettem, hagytam kelni 20 percig, lekentem a tojással, megszórtam reszelt sajttal és kisütöttem.
Most látom, hogy a kiflikről nem készült olyan kép, ahol már megsült állapoban voltak :)))
Ez elég nagy adag lett, de 3 nap alatt elfogyott, és 3. nap is ( nylon zacskóban tárolva) ugyanolyan finom puhák voltak.
Nagyon guszták lettek a kelt süteményeid! A csiga cérnával levágását nem egészen értem, de majd egyszer megpróbálom, aztán közben hátha rájövök...
VálaszTörlésmarisz57
VálaszTörlésKöszönöm a kedves szavakat! sajnos nem tudom jobban elmagyarázni,talán azzal tudok segíteni, hogy, amikor legközelebb sütök valamilyen csigát, sötétebb színű cérnával fogom vágni, és igyekszem úgy fotózni, hogy érthető legyen!:)
Marika, csodásak lettek a csigáid és biztos a virslis kiflik is, bár a kész kiflikről nem tettél be képeket. Jó ötlet ez a cérnával való vágás, még nem láttam másutt, de ha legközelebb csigázok, én is kipróbálom!
VálaszTörlésA bolognais csigák szuperek, a virslis kiflik pedig még jobbak...:)
VálaszTörlésSzuper csigák, jól hasznosítottad a maradék szószt, már csak emiatt is érdemes többet gyártani belőle :)
VálaszTörlésMaria
VálaszTörlésKöszönöm a dícsérő szavakat. A kiflikről, sajnos nem készült külön kép, két darab látszik kissé a tepsis képen.a cérnával való vágást én is szuper ötletnek találtam, és nekem nagyon jól bevált!
Lilla
Köszönöm!
Vicuska
Köszönöm, a fiam azóta már kérte csak külön a bolognai csigát is, úgyhogy lehet, hogy legközelebb csak emiatt készítek szószt!:)
Ez nagyon guszta Marika! Szerintem még ma ki is próbálom! De ügyes vagy! Köszi a receptet!
VálaszTörlésFinomakat sütöttél ; Nálunk meg a pizzás csiga az abszolút favorit :)
VálaszTörlésSzeretjük a csigákat, és az unokáim főleg. Bolognait már én is készítettem, mert jól lehet hasznosítani a maradék szószt. Jól néznek ki a csigáid. Nemcsoda, hogy a gyerekeid is imádják.
VálaszTörlésA virslis kiflid.... ez egy klassz ötlet. Köszi.:))
Elkészitettem, én is egy bolognai szószosat sütöttem és egy kakaósat. Majd felteszem a facebookra, ott meg tudod nézni. Egyenlőre a sütőből kukucskálnak ki, de nagyon guszta. A tésztával jó volt dolgozni, és ez a cérnás dolog nagyszerü ötlet, még nem is hallottam erről soha, kipróbáltam, maradok én is ennél!
VálaszTörlésNem tennéd fel a GasztroGlobra?
Nagyon ínycsiklandozóan néznek ki! Nekem főleg a bolognai csigák... :-)
VálaszTörlésPanna
VálaszTörlésKöszi! Eljön az ideje nálunk is a pizzás csigának is, szerintem hamarosan!:)
teller-cake
Köszönöm, nekem és a fiamnak is a bolognai-ak jöttek be jobban :)))
tücsi
VálaszTörlésKöszönöm a kedves szavakat , a gyerekek nagyon hálás "kosztosok" tudnak lenni , amint írod , Nálad is!:)
A virslis kifliket nem épp ilyenre terveztem, azért köszi! :)Örülök, hogy tetszik! Szívesen!:)
Csilla
Már láttam a kész csigáidat is, nagyon guszták lettek! Örülök, hogy ötletet tudtam adni!Biztosan nagyon ízlett a családnak !:)Ugye mennyivel szebbek lettek a cérnával vágva? :)
Mindjárt felteszem a GasztroGlobra is!:)