Ide írhatsz nekem:

nemeth4a@gmail.com

2011. március 29., kedd

Régebbi fotók a gyerekekről
Szobanövények ápolása : Aszparágusz

Aszparágusz (Asparagus)


      Az A. densiflorus 'Meyers' a számtalan aszparáguszfajközül az egyik legmutatósabb. A mintegy 60 centiméter hosszú , felálló hajtásokat dús levélzet veszi körbe , bár ezek a levelek valójában levélszerűvé módosult szárképletek. Gyökerei apró gumókat nevelnek , ami miatt előbb vagy utóbb kinövi a cserepet. Átültetéskor laza földbe helyezzük. Ha száraielsárgulnak , akkor vágjuk  tövig vissza , ezzel elősegítjük az új hajtások növekedését. A két legnépszerűbb aszparáguszfaj, az A. setaceus és az A. densiflorus 'Sprengeri' (fátyol-, klárisaszparágusz ) nemcsak szobanövényként ismert , hanem díszítőelemként , virágcsokrokban is gyakran alkalmazzák. A fátyolaszparágusz kicsit igényesebb , magas páratartalmú helyen érzi jól magát. A klárisaszparáguszt viszont könnyű nevelni , és tőosztással egyszerűen , bármely időszakban szaporítható. Nem igényel különösebb törődést , és a lakásban szinte bárhol megél , de talán függő cserépben a legmutatósabb. Az aszparáguszok mérgező anyagot tartalmaznak .


   Asparagus setaceus

Asparagus densiflorus 'Meyeri'


  Fényigény: szórt fényű vagy félárnyékos helyre tegyük , közvetlen napsütés ne érje!
      Hőmérséklet: átlagos meleget igényel, télen ne tartsuk 10 °C-nál alacsonyabb hőmérsékletű helyen!
      Öntözés:Télen gyengén , egyébként bőségesen öntözzük!Növekedési időszakban havonta kétszer tápoldatot is kapjon
      Páratartalom: a fátyolaszparágusz kíván magasabb páratartalmú levegőt, a többinek átlagos az igénye.

Asparagus densiflorus 'Sprengeri'
          Virágzási időszak: április-augusztus

Szobanövények ápolása :Vitorlavirág

   Vitorlavirág ( Spathphyllum wallisi)
     
  A növény virágzata a fényes , zöld , lándzsa alakú levelei fölé emelkedik. A kontyvirágfélékre jellemző torzsavirágzatot fehér buroklevél veszi körbe . A virágban hetekig gyönyörködhetünk , de a fehér "vitorla" fokozatosan zöldre színeződik . Tápanyagszükségletét kéthetente híg tápoldattal biztosíthatjuk , káliumigénye nagy Minden év tavaszán ültessük át 5,5-5,8 pH-júföldkeverékbe! Szaporítani tőosztással lehet.
      Fényigény: a levelek nem bírják a túző napot , télen világos , egyéb időszakban félárnyékos helyre tegyük.
      Hőmérséklet: szereti a meleget , de az átlagos szobahőmérsékleten is szépen fejlődik.
      Öntözés: tavasztól őszig tartsuk a földjét mindíg nedvesen , télen mérsékeltebben öntözzük.
      Páratartalom: a vitorlavirágnak magas páratartalmú levegőre van szüksége , ezért a gyakori permetezés mellett tegyük a cserepét nedves kavicságyra.
Virágzási időszak: április-augusztus. 

Szobanövény ápolási tanácsok : Afrikai ibolya

Virágkötőként természetes , hogy munkám során rengeteg szobanövénnyel kerültem ''kapcsolatba''. Nagyon szeretem őket , a saját háztartásomnak is része jó pár ''egyén''. Valószínűnek tartom, hogy Drága Édesanyámtól is ragadt rám a virágok , növények iránti nagy szeretet, hiszen Ő is nagyon gondosan ápolgatta őket mindig.
 Ezúttal szeretnék néhány növény ápolási tanácsot közzétenni, és fotókat , melyek között saját gondozásúak is megtalálhatóak.


              Afrikai ibolya (Saintpaulia ionantha)


 Már több mint száz éve, hogy Kelet-Afrikából Európába került ez a méltán népszerű , nagy múltra visszatekintő növény. Húsos , zöld , bársonyosan szőrös levelei közül fehér , rózsaszín, lila vagy kék , különböző alakú virágok emelkednek ki. Bármikor virágozhat , és ha különböző színű fajtákat válogatunk össze , akkor nagyon szép virágegyüttest alakíthatunk ki. Kétévente tavasszal ültessük át! Szaporítani levéldugványozással vagy magvetéssel lehet.
      Fényigény:világos , de nem napos ablakba helyezve az ideális.
      Öntözés: tartsuk a földjét mindig nedvesen, ügyelve arra , hogy a leveleit ne érje víz! Alulról is öntözhetjük, de csak néhány óráig tartsunk vizet a cserépalátétben, majd öntsük ki!
      Hőmérséklet: az átlagos meleg megfelel az afrikai ibolyának , télen nyugalmi időszakában is legalább 16 °C-ot biztosítsunk számára.


      Páratartalom:Párás levegőt igényel , tegyük a cserepét nedves kavicságyra!
      Virágzási időszak: januártól- decemberig

           

Hangyaboly torta

Egyik kedvenc tortája a családnak , amit még Édesanyámtól tanultam , aki kérésünkre gyakran készítette! Nem olcsó sütemény , de nagyon finom!
Hozzávalók: a piskótához: 
                                  - 10 tojás ,10 kanál ev.k. liszt, 10 ev.k cukor(sárga piskóta)
                                   -10 tojás , 10 kanál ev.k. liszt , 10 ev.k. cukor , 5 dkg kakaópor(cukrozatlan) (barna piskóta)
                    a  sárga krémhez: 5 egész tojás, 25 dkg cukor, 5 cs. vaniliás cukor ,60 dkg vaj
                    a kakaós krémhez: 6 dkg cukor , 3-4 kanál kakaó por
                   a díszítéshez:         barna tortadara , vagy reszelt étcsokoládé
                   a szörphöz:           4 dcl víz, 4 kanál sárgabarack lekvár, 4 kanál cukor, 2 kis üveg rum esszencia
    Elkészítés:
          A sárga piskótához a tojásokat szétválasztjuk , a fehérjét kemény habbá verjük , majd apránként hozzáadjuk a cukrot (közben folyamatosan verjük kézi vagy gépi habverővel) , majd fakanál segítségével hozzákeverjük , egyenként a tojások sárgáját , végül óvatosan, hogy a hab nehogy összetörjön , kanalanként hozzákeverjük a lisztet is. Margarinnal, vagy vajjal kikent , lisztezett tepsibe öntjük. (Sütőpapírral bélelt tepsiben is lehet) 180 C fokra előmelegített sütőben tűpróbáig világos színűre sütjük.
     A kakaós piskótát a sárgához hasonlóan készítjük, annyi különbséggel, hogy a sütés előtt hozzákeverjük a kakaóport is.
      Közben a sárga krémhez a tojásokat  a cukorral , vaniliás cukorral gőz fölött felverjük.
     A kakaós krém hozzávalóit szintén felfőzzük. Hozzáadjuk a sárga krémhez (ha langyosra hűlt) a 60 dkg vajat (apránként , hogy nehogy kicsapódjon). Ebből félreteszünk kb. egy csészényit a díszítéshez , majd hozzákeverjük a kakaós krémet.
   A szörp hozzávalóit felfőzzük.   A piskótát kb. 3 cm-es csíkokba vágjuk , és  gömbölyű edényben egymás mellé helyezzük felváltva a barna és sárga csíkokat, és a még forró szörppel meglocsoljuk. Ezután kenünk rá egy réteg kakaós krémet, majd ismét a piskóta csíkok következnek, de most ellentétesen(az előzőhöz képest keresztbe) rakjuk. Ismét meglocsoljuk , majd krém, és így folytatjuk, amíg elfogynak a hozzávalók. Kerek tálcát vagy tányért helyezünk a tetejére, és pár órára , vagy akár egy egész éjszakára hűtőbe tesszük. Amikor kivesszük , a tányérral együtt megfordítjuk , óvatosan lehúzzuk róla az edényt, hogy ne essen szét, majd a bögrébe félretett sárga krémmel bevonjuk a tortát, és rászórjuk a tortadarát vagy csokireszeléket.

                  

A facebookon is

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Látogatóim 2011.04.01-től

free counters