Ide írhatsz nekem:

nemeth4a@gmail.com

2012. január 12., csütörtök

Könyvajánló...mert játszani nagyon jó! :)

Kati 1 éves  blogszülinapját ünnepelte  és ebből az alkalomból játékot hírdetett meg! Ezúton is kívánok Neki még nagyon sok hasonló  eredményekben gazdag Szülinapot!
Talán a még gyermeki lelkemnek- valaki nemrég ezt mondta rólam- köszönhetően, imádok játszani. A gyerekeimmel is, bár az utóbbi időben egyre kevesebb idő jut rá, sajnos! Kati meghírdetett  játékának az a fő feltétele, hogy mindenki írjon legalább egy szakácskönyvről ajánlót, amit szívesen forgat, vagy esetleg nagyon büszke rá!
 Nekem nincs túl sok  szakácskönyvem, mivel nem olyan régóta vezetek saját háztartást( 7 éve), egyrészt ,másrészt nagyon borsos árat kérnek el egy-egy , általam kiszemelt, könyvért. Édesanyámtól kaptam ajándékba Frank Júlia  nagy szakácskönyvét  , amit kezdőknek, haladóknak és szakácsművészeknek ajánl. 2001-es kiadás, amit ugyanazon év karácsonyára kaptam. Féltve  őrzött kincsként őrzöm, hiszen ez volt az utolsó előtti karácsonyi ajándékom, amit Tőle kaptam. Szegénykém, akkor már tudta, hogy nem sok jó tanáccsal tud majd ellátni bennünket( engem és a nővérem), mert már nagyon beteg volt . De erről lehet, hogy egy másik bejegyzésben, majd bővebben is írok....:((((
Visszatérve a könyvre, nagyon hasznos információkat tartalmaz 503  oldalon. Bevezet a gasztronómia titkaiba, tanácsokkal látja el olvasóit az egészséges életmóddal kapcsolatban, munkaszervezésről, vásárlásról, élelmiszertárolásról is találhatunk benne sok jó tanácsot, stb.
Az ételeket 3 kategóriába sorolja: meleg ételek, hideg ételek és reformkonyha.
Nagyon sok jó receptet próbáltam már ki belőle, amiket még itt a blogban nem tettem közzé( igaz, akkor még nem is volt blogom),  a kedvencem a Szórt narancsos túrós sütemény, amit már többször is sütöttem ( persze akkor még nem gondoltam, hogy jó lenne fotózni is), és szerintem még fogom is!
A receptek fotó nélkül jelennek meg a könyvben, de érthetően leírva. Igaz, amikor még nagyon kezdő háziasszony voltam ( férjhezmenetelem előtt), elsőre nehezen értettem, hogy mit, hogyan kell elkészíteni, aztán a tapasztalat segített !:) A különböző leírások rövidek, de velősek. Példának álljon itt, természetesen, a kedvencem:
 Szórt narancsos túrós
Hozzávalók:   50 dkg tehéntúró, 25 dkg rétesliszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg prcukor, 10 dkg mazsola, 2 nagy narancs, 4 dl tej, 2 tojás, 1 teáskanálsütőpor, csipetnyi só;a tetejére:2 dl narancslé.
 Előkészítése: A lisztet, a sütőport, 1 narancs reszelt héját, csipetnyi sót és a porcukrot tálban összekeverem ( de csak összekeverem, mert folyadék nélkül nem lehet összegyúrni). Egy közepes nagyságú tepsit 10dkg vajjal vastagon bekenek.
Elkészítése: A lisztes keverék felét beleszórom , majd  a krumplinyomón keresztül átpréselt tehéntúróval meghintem. Rászórom még a megtisztított mazsolát , a meghámozott és kis kockákra vágott narancs húsát , és a megmaradt lisztes keveréket. A maradék vajat apró darabokban elosztom a tetején , majd egyenletesen ráöntöm a közben összekevert tejes tojást. Előmelegített, forró sütőbe tolom, és 5 percig erős lángon, ezután 25-30 percig kis lángon sütöm. Akkor jó, ha a teteje szépen megpirult , és a beleszúrt tűre már nem ragad a masszából. Még forrón megöntözöm 2 dl narancslével. Kockákra vágva kínálom. Rendkívül egyszerű,  gyors sütemény.
Természetesen emellett még van salátás könyvem , amit ajándékba kaptam , összegyűjtöttem a Jó konyha darabjait( kb. 4 db hiányzik, mert állítólag valamelyik újságos lerakatban eláztak , és , nagy bánatomra, azóta sem sikerült beszerezni),  a Desszertvarázslat darabjait is gyűjtögettem. Vannak kisebb receptes füzeteim, és több saját kézzel írott füzet, amikbe innen-onnan gyűjtögettem a recepteket . 
Van egy nagy füzet, amibe próbáltam az Édesanyám receptjeit átmenteni
 ( az ő füzete érdekes módon eltűnt), és Ő is írt bele, ezt nagy becsben tartom( már könyvkötődében is járt), s amikor a kézírását látom, mindíg elérzékenyülök! ( a fotón az alsó recpt leírás az ő írását örökíti meg!)



A facebookon is

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Látogatóim 2011.04.01-től

free counters