Ide írhatsz nekem:

nemeth4a@gmail.com

2012. szeptember 15., szombat

Végre sikerült szép grízgaluskákat "gyártanom"

Tegnapi menü, férjem óhaja szerint, húsleves volt grízgaluskával. Tudom, nem egy nagy különlegesség, de most kivételesen nagyon jól sikerült, ezért gondoltam a virtuális recepttáramba is elmentem.
 A húsleves, ahogy én készítem:
    Egy nagyobb fazékban( attól függ , épp hányan leszünk rá) odateszem a vizet forrni. Állítólag friss forrásvízből a legfinomabb, de mivel tőlünk messze van a legközelebbi iható forrás, sima csapvízből szoktam, s még senkinek nem lett semmi baja! :) Egy nagyobb vöröshagymát valamint pár cikk fokhagymát megtisztítok, megmosom, és a levesbe teszem. Sózom, borsozom( egész borssal), s ha már forr a víz , beleteszem az erre a célra szánt húsdarabokat( jelen esetben egy kisebb csirke darabjai). Teljesen takarékra állítom a tüzet a fazék alatt, s, fedetlenül , pár órát hagyom főni ( ez nagymértékben függ a hús minőségétől). Időnként megszúrkálom a húst, s ha már majdnem puha, hozzáadom a megtisztított és megmosott zöldségeket: karalábé, zeller gumó, sárga répa, petrezselyem gyökér. Tovább főzöm, amíg a zöldségek is jól mepuhulnak. Közben, ha szükséges, kanállal óvatosan leszedek a tetején képződő habot. Amikor minden jól megfőtt, elzárom a tüzet és leszűröm a leves levét egy másik fazékba. Ezt ismét fölforralom, majd beleszaggatom a gríz galuskát, amely a következőképpen készül:


  Egy kisebb edénybe feltörök 2 tojást, amit egy csipetnyi sóval, villa segítségével fölhabosítok. Ezután adok hozzá egy késhegynyi szódabikarbónát, majd apránként adagolom hozzá a búzadarát, amíg kicsit sűrűbb nokedli tésztaszerűséget nem kapok. Kicsit állni hagyom, majd kiskanál( vagy nagykanál, ízlés dolga) segítségével galuskákat szaggatok a forrásban lévő leveslébe. Lefedve, lassú tűzön puhulásig főzöm.


A facebookon is

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Látogatóim 2011.04.01-től

free counters