Ide írhatsz nekem:

nemeth4a@gmail.com

2012. január 16., hétfő

Csokoládékrémes kombe

oda is én töltöttem föl :)

A facebookon beígértem, hogy hozok egy érdekes receptet! elérkezett a pillanat, bár szerettem volna szalonképesebb fotót készíteni, de ( ma is készítettem pedig) a párom elutazott itthonról, és elvitte magával a fényképezőgépet! No, majd legközelebb pótolom !
  Az eredeti receptről először a FB-on olvastam a recepjeidet beszéljük meg csoportban, ahol is, mint már említettem, nagyon jó kis csapat gyűlt össze, és sokat beszélgetünk, recepteket osztunk meg, és, mint a neve is utal rá, megbeszéljük őket! szóval, itt készítette el előbb egy hölgy, aztán , mint a szélvihar , úgy söpört végig a "kombeláz" a csoport tagjain, sorban, szinte mindenki megsütötte valamilyen változatban.
 a tészta készítését Chef Vikinél olvastam, és be is tartottam a pontos utasításokat!:) Viszont , mivel eléggé édesszájú a család, gondoltam kipróbálom valamilyen kakaós krémmel. Ehhez saját receptet "gyártottam".
Akkor, nem is szaporítom tovább a szót, íme a recept, ahogy én készítettem:

Hozzávalók:

  • 350 ml tej
  • 100 ml víz
  • 7 gr  szárított élesztő
  • 60 dkg liszt
  • 1 tk. só
  • 1 kk cukor
  • 5 kanál olaj
  • 10 dkg margarin/vaj

a krémhez:


  • 3 tojás
  • 6 ev.k. cukor
  • 1 púpozott ev.k. kakaó
  • kevés banán

a kenéshez:


  • 1 tojás (nálam véletlenül kimaradt)

 

A lisztet egy tálba szitálom, hozzákeverem a szárított élesztőt, majd a sót és a cukrot. A meglangyosított tejet és vizet is hozzáadagolom, és jól kidolgozom. Dagasztás közben én még adagoltam hozzá kb. 15 dkg-nyi lisztet, hogy ne ragadjon a kezemhez. Lágy tésztát kaptam, amit elosztottam 3 felé.

Közben a krémhez a hozzávalókat sűrű krémmé főztem(gőz fölött), és hagytam kihűlni.

A tésztából ( vastagon lisztezett munkalapon) 3 vékony lapot nyújtottam ( kb.0,5 cm), majd a margarinnal meglangyosított olaj keverékével belocsoltam az elsőt, erre ráhelyeztem a másodikat, erre rákentem a csokis tölteléket, majd a harmadik lapot ráhelyeztem, és azt is meglocsoltam a margarinos keverékkel. A kezdő háziasszonyok kedvéért azért elmondom, hogy az első lapot , kinyújtás után, óvatos mozdulatokkal emeltem föl a munkalapról ( persze még így sikerült elszakadnia), és egy tiszta konyharuhára fektettem, nagyobb asztal híján, az ágyra, és ugyanígy a másodikat is, mivel az asztalon már nem volt hely!:) De , senki ne essen kétségbe, ha kissé lukacsos marad a tészta, ez az ízén semmit sem változtat( én próbáltam a lelógó részekből "foltot" tenni , de rájöttem, hogy teljesen fölösleges,hiszen a hajtogatásnál úgysem fog látszani). Kissé megszenvedtem a lapok egymásra helyezésével is, pontosabban a konyharuháról az asztalra tevéssel,  de sikerült!:) Szerintem 3-ik , 4-ik sütés után már én is rutinosabb leszek!:)

Az összeillesztett lapokat hajtogattam: alsó harmadot fölfelé, felső harmadot lefelé, majd kettőbe, s a széleit kissé összecsípkedtem, hogy ne folyjon ki a töltelék. Olajozott lisztezett tepsibe helyeztem, konyharuhával lefedve egy órán át kelesztettem. A tetejét éles késsel bemetszettem, és lehet, hogy kicsit erősebben, mint kellett volna, mert nagyon szétnyílt sülés közben( ennek ellenére elfogyott). Majd ezután "kellett " volna a felvert egész tojással bekennem, de a nagy izgatottságtól( hogy vajon fog-e sikerülni) elfelejtettem, így nekem kenetlenül készült, de így is nagyon finom.

Kelesztés után 180 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt szép pirosra sütöttem.
csupán ez a kollázs maradt meg a sz.gépen

U.i: Azóta már mégegyszer megsütöttem, ma .Persze a bevágás, meg a lapok kezelése most sem volt zökkenőmentes, de az íze....valami mennyei, felséges...nem találok rá jelzőket! Mindenkinek ajánlom, aki még nem próbálta ki, megéri!!!!

A facebookon is

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Látogatóim 2011.04.01-től

free counters