Ide írhatsz nekem:

nemeth4a@gmail.com

2011. július 23., szombat

Cukrozott zöld dió ( dió lekvár)

 A nővéremtől kaptam ajándékba egy üveg dió lekvárt. Amikor rákérdeztem, hogy mi van az üvegben és ő válaszolt, nem hittem a fülemnek!  Ilyen is van? Aztán kiderült, hogy nekem is megvan az areceptes könyvem , amiből ő elkészítette, csak sosem figyeltem fel rá, hogy ezt is írja!:) A könyv címe {ez a könyv nagy kincs számomra, mert Édesanyámtól kaptunk egy-egy példányt karácsonyra, amikior ő már nagyon beteg volt:(   } Frank Júlia nagy szakácskönyve.


 Hozzávalók:

  • 1 kg szép nagy, ép zöld dió, amelynek a csonthéja még nem kemény
  • 50 dkg kristálycukor
  • 8 szem szegfúszeg
  • darabka fahéj
  • fél rúd vanília
 Előkészítése: A diót megmossuk, alsó és felső csúcsából egy-egy vékony réteget levágunk,majd tűvel többször átszúrjuk. Néhány szembe szegfűszeget szúrunk. Porcelán-vagy műanyag tálba tesszük, és annyi tiszta , hideg vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi. Naponta két-három alkalommal cseréljük rajta a vizet, hogy a benne lévő keserű anyag kiázhasson.
  Elkészítése: 8 napon keresztül áztatjuk, majd forrásban lévő vízbe tesszük, és 25 percig főzzük. Leszűrjük , és ismét hideg vizet öntünk rá. Egy nap múlva kivesszük a levéből, és tiszta ruhán leszárítjuk. A cukrot 1 dl vízzel , valamint a fűszerekkel sziruppá főzzük. A diót visszatesszük. A műveletet még kétszer ( tehét összesen négyszer ) megismételjük, végül a diót 10 percig főzzük az addigra már nagyon sűrű szirupban. Forrón üvegekbe tesszük , rátesszük a tetejét, és rögtön fejreállítjuk ( így a keletkező vákuum nem engedi megromlani ), ha kihűlt visszafordítjuk, és a végleges helyére állítjuk.

Díjak és köszöntés (folytatás)

    A beígért folytatásra csak most jutott időm!
 Először is nagyon nagy szeretettel köszöntöm olvasóim között Barbit, Merryt ( akinek nevét nem tudom belinkelni, mert sajnos nem léphetek be a blogjába) és Anikót! Az utóbbi időben a szolgáltató valamiért úgy gondolja, hogy nem engedélyezi számomra a bloggereknek való üzenet küldési lehetőséget.Eddig ugyanis mindenkit személyes üzenetben üdvözöltem. Úgy látszik, ezen is változtatnom kell! :)
Pár napja  pedig ezt a díjat kaptam Pannától és Mariatól, amit ezúton is nagyon szépen köszönök! Kedves tőlük, hogy rám is gondoltak!
A díj szabálya : 10 olyan bloggernek továbbadni, akiket nemrég fedeztem fel! 
Itt is elég nehéz a választás, mert van, akit nemrég fedeztem fel, de annyira gyakran látogatom, hogy úgy tűnik, mintha már nagyon rég ismerném, és fordítva, vannak olyanok is, akiket régebb óta ismerek, de nem sűrűn látogatom! :)
Megpróbálom összeszedni a "szétesett memóriám darabjait "és kiválasztom azt a 10 bloggert, akik szerintem igenis megérdemelnek egy ilyen díjat!

A facebookon is

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Látogatóim 2011.04.01-től

free counters