Ide írhatsz nekem:

nemeth4a@gmail.com

2012. február 20., hétfő

Farsangoljunk még egy kicsit! :)

Lassan vége a farsangi időszaknak, de így a vége előtt még szeretnék én is egy bejegyzést szánni rá!
A történetét nem tudom, ezt a Wikipédiában találtam: A farsang a vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek. A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény liturgikus naptárban nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően a gazdag néphagyományokra épül (lásd: torkos csütörtök). A kereszténység előtti időkből származó farsangi mulatságokat az „erkölcsös” 16. és 17. században nem eredete, hanem bujaságot szimbolizáló szokásai miatt tiltották.
A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén „a farsang farka”. Ez a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karneválokat (riói karnevál,velencei karnevál), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást....( tovább innen)
Farsangi népszokások Erdélyben azok a farsangi játékok, amelyek az egyház tilalmai ellenére évszázadok folyamán a vízkereszttőlhúshagyókeddig, hamvazószerdáig terjedő farsang idejére összetorlódva őrződtek meg. Társadalmi keretük a dramatikus-játékos szokásokkal telítődött fonó. A leányfonókban a munkát a fonójátékok váltogatták. A legények játékai részben ügyességi és erőpróbák voltak, részben a fiatalabbak, be nem avatottak beugratására szolgáltak. Leányok és legények közös társasjátékai sokszor párválasztó jellegűek és gyakran zálogkiváltással, öleléssel, csókkal végződtek. ....folytatás
Szilágysági lévén, illene a saját tapasztalataimról is írni, de előbb hadd idézzek egy helyi lap cikkéből:  A hagyomány szerint kedden véget ért a farsang, a zenés mulatságok ideje. Ehhez a naphoz, a farsangi időszak utolsó napjához különféle ünnepségek és népszokások kapcsolódnak.
Napjainkban egyre több településen elevenítik fel a régi hagyományokat, szokásokat, az idősebbek visszaidézik a múltat, s ami szép és jó volt, átmentik a mai fiatalság számára.( tovább innen: Szilágyság : Farsangzáró a Szilágyságban).

 Én sok farsangi bálban ugyan nem voltam, de párszor sikerült eljutnom, és nagyon jól éreztem magam. Jelmezbe csak egyetlen egyszer öltöztem, az is inkább népviseleti ruha volt, nem kimondottan jelmez.
A nagymamám sokszor mesélt a fenti wikipédiás cikkben említett fonókról, amit szívesen hallgattam.
Már nagyon rég volt, hiszen a nagyim rég el is távozott az élők sorából, csak halvány emlékeim vannak a meséiről. Ezekből arra emlékszem, hogy sokat táncoltak egy-egy ilyen fonó alkalmával, a lányok versengtek a fiúkért, és fordítva! :) Sok döntést nem hozhattak önmaguktól, mert a szüleik is jelen voltak! Nem engedték, hogy csak úgy, bárkivel táncoljanak! ( Én ezt el sem tudtam volna képzelni, annak idején, amikor tinédzser koromban szórakozni jártam). 
Kimondottan a farsangról nem mesélt a nagyi! 
A farsangot záró húshagyó kedd azonban a nagyiéknál sosem múlt el rétes készítés nélkül! Én ezt még nem próbáltam ki, de hamarosan kifogom, még ha nem is pont húshagyó kedden( az ugyanis már holnap lesz)! :) Emlékszem elkészítette a rétestésztát( a receptjét majd elkérem a nővéremtől), majd az asztalra terített szőttes terítőn addig húzogatta, amíg jó vékony tészta lett, ami  az asztal minden oldalán kissé lelógott, majd a széleinél elhelyezte a tölteléket, ami különböző volt: grízes, almás, diós, lekváros, túrós, vagy kakaós. Aztán a terítő segítségével föltekerte, és olyan lett, mint a kígyó!:) Aztán késsel óvatosan elvágta, és csiga alakúra tekerte, ezután sütötte ki olajban( ha jól emlékszem, majd ennek is utánajárok). 
Én most csak fánkot sütöttem, farsangi időszak lévén( persze az év többi részében is sütöttem már, és fogok is, mert imádjuk). Egy nagyon kedves barátnőm receptje alapján készült, és fog ismét szerdán és csütörtökön, a gyerekek ovis farsangjára is készülni. Anita, itt is külön köszönet érte!!!
Ezért most csak a róla készült fotókat mutatom itt be:

 

Természetesen a farsanghoz farsangi versek is tartoznak, íme:
Fruzskák, Zsuzskák, Dorottyák
Járják a bolondját
Dínomdánom, vigalom-
Nincs a táncra tilalom!

Maskarások, bolondok
Rázzátok a kolompot
Takarodjon el a tél
Örvendezzen, aki él!


Itt a farsang, áll a bál
keringőzik a kanál
Csárdást jár a habverő,
bokázik a máktörő.

Dirreg-durrog a mozsár
Táncra vár a kosár.
A kávészem int neki,
míg az örlő pergeti.






A facebookon is

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Látogatóim 2011.04.01-től

free counters