Ide írhatsz nekem:

nemeth4a@gmail.com

Egészséges házat építünk

    Megvan a telek !

   Már írtam arról, hogy új életet kezdünk. Ehhez sikerült megtalálni a megfelelő helyet is a Székelyföldön . Festői   környezetben , gyönyörű hegyekkel körbevéve , nagyon kedves szomszédokkal .
   Terveink szerint jövő év tavaszán fogunk hozzá az "alapkő" letételéhez . A ház szalma bálából fog készülni és nem lesz túl nagy , csupán amit kényelmesen be tudunk majd lakni (kb. 50-60 nm) . Mivel a férjem szakértő ebben, saját magunk fogjuk megépíteni.   Az alábbiakban bemutatásra kerülő házhoz hasonlóban gondolkodunk .
Ez a kerek szalmaház Maros megye egyik csodaszép tájrészén található . 
 Sokak számára példa értékű lehet, legfőképp azokra gondolok itt, akik önfenntartó életmódot választanak , s szeretnének a nagyvárosok zaja nélkül, egészségesen élni , stressz nélkül.....olyan életet , ami  nagyon sok fizikai munkát igényel . Ez megvalósítható kis mennyiségű pénz befektetésével is . Íme aház építésével kapcsolatos információk, amit a ház tulajdonosa, és egyben építője  , Csaba osztott meg velünk .
  Csaba néhány évi külföldi munka után úgy döntött visszatér Romániába . A (számukra) legmegfelelőbb föld megtalálása több hónapot vett igénybe, de megérte . Egy " a világ által elefeledett " kis falucska határában feleségével , Lilivel . A falu lakói maguk sem tudják pontosan, hogy a földrész még Maros-, vagy már Harghita megye tulajdona-e !? :) A  helyről bővebb információval  ,a tulajdonos kérésének eleget téve , nem szolgálhatok .
   Elmondása szerint , nem egyszerű földterületet vásárolni Erdélyben . Ez a rendszernek köszönhető , ami jelenleg ( 2 éve ) meggátolja a tulajdoni lapok előállítását . Csabáéknak  viszont, mindezen nehézségek mellett , sikerült egy körülbelül 1 hektáros területhez jutniuk 3000 euró ellenében . a telekről elondható, hogy mindent megtaláltak rajta , amire az építkezéshez szükségük volt: víz (forrás) , agyag , zöldségtermesztésre alkalmas föld ,néhány gyümölcsfa . A telek elég távol, de ugyanakkor megfelelően közel áll a településhez ( körülbelül 1 kilométernyire  egy viszonylag jól járható földúton , kis autóval , télen és sárban kevésbé ) . Ugyancsak előnyt jelentett a telken található régi házból megmaradt kavicsok és szikladarabok , amit föl tudtak használni az építéshez.
   A tökéletes terület beszerzése után jöhetett a családi "fészek" tervezése az akkoriban még "pocaklakó" kis Ilkával együtt. Lakókocsiban éltek , majd lassan-lassan hozzáfogtak a kis házikó építéséhez. 

Szalmabála ház építése mellett döntöttek , aminek lakófelülete körülbelül 30-40 nm . Ez számukra bőven elegendő . Az alaphoz fölhasznált kövek és szikladarabok a tereületről valók( valószínű , hogy ugyanazt a célt szolgálták a régi háznál is), a fa anyag pedig egy régi tető lebontásából származott a környékről. A szalma bálák 400 lejes áron lettek fölvásárolva ( kb. 150 darab ) , a legdrágább építkesési anyag pedig a tetőhöz szükséges nád volt , ami megemelte a költségeket körülbelül 800 euróról több , mint 1700 euróra. Érdekességként említeném a nád beszerzését , amit nem a Duna Deltából ( mint ahogy azt gondolánk) , hanem Magyarországól szállítottak .

 Csaba magyarázata érthetővé tette számunkra , hogy a legjobb megoldást választotta, ugyanis a Duna Delta 100 kilométerrel távolabb lett volna, mint a hely , ahonnan ő be tudta szerezni a nádat , és ( nem mellékesen) sikerült 3( azaz három)-szor olcsobb áron beszerezni, mint a Deltában  ! Tehát nyert a vétel árnál is, és a szállítási költségen is ( a nád kb. 900 euróba került ).Az építkezási anyagokon kívűl , egyéb költséget ezeknek a szállítása jelentett és egyes "kiegészítők" , mint például : szögek , szerszámok és a fal festéséhez szükséges néhány zsák mész vásárlása . a háznak nem volt tervrajza, nem volt szükségük tervezőre és, valószínűleg, adót sem fognak fizetni rá .
  Csabának a legnagyobb előnyt az jelentette, hogy nem volt szüksége egy szakképzett építő csapatra , hanem teljesen egyedül építette meg a családi "fészket" ! És ezzel nem túlzok, hiszen neje áldott állapotban lévén nem igazán tudott résztvenni a munkálatokban .
  Időközben megszületett a kis Ilka is akit az állandó jókedv és mosoly jellemez , és nagyon boldognak tűnik . Biztosak vagyunk benne , hogy egészségesen fog felnőni egy , mindenféle szennyeződéstől mentes környezetben , valamint védve lesz a nagyvárosok kevésbé kellemes kísértéseitől .
  Csaba elmondása és számításai szerint , tehát, a ház összköltsége körülbelül 1800-2000 euróra "rúgnak föl". a ház 30 nm alapterületű+ galéria ( kb. 15 nm) , ami gyerekszobaként fog működni. a ház terasza alatt egy pince is található, ahol az élelmiszereket tárolják . Ne felejtsük el megemlíteni, hogy a család a villamos áramot a Naptól "szerzik" be ( fotolvoltaikus panellel) , a vizük forrásból jön, a víz -és a lakás melegítésére pedig fát , túlzások nélkül, ágakat használnak ! Ami az állattartást illeti , van 4 kecskéjük (ezek körülbelül napi tíz liter tejet bíztosítanak ), 2 lovuk ( amelyek megoldják a föld művelését mindenfélé szennyezés nélkül), egy kutya (ő a "riasztó" , ha medve közeleg...méghozzá gyakran....napközben is látni lehet őket. Egyedüli védelmet a villánypásztor biztosítja ellenük.), szárnyasok ( a tojás miatt ) és egy cica ( aki már nagyon unja magát ! ) Egyetlen eszköz, ami "eszi" a pénzt az autójuk, amit csak nagyon ritkán használnak.
   Valószínűnek tartom , hogy sokan az olvasók közül kifogásolják a ház egyszerűségét, de "ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát ! "
  Még több fotó itt
Párom munkáiról itt tekinthető meg sok-sok fotó !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A facebookon is

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Látogatóim 2011.04.01-től

free counters