Ide írhatsz nekem:

nemeth4a@gmail.com

2012. november 9., péntek

Sacher torta

Mondhatom, hogy már nagyon sok év telt el, amióta kinéztem magamnak ezt a tortát, de valahogy sosem került rá sor. Még lánykoromban vásároltam meg A konyhaművészet remekei című sorozatból többet is, közöttük ezt ( lásd az alábbi fotót) is, és már akkor nagyon megtetszett a Sacher torta. aztán később, budapesti tartózkodásom ideje alatt sok dícséretet is hallottam róla, talán egyszer volt szerencsém meg is kóstolni, és ízlett is !
Tegnap délután a 4. életévét még októberben betöltött kislányom ismét reklamált, hogy ő nem kapott rendes tortát a szülinapjára ! :) Akkor az történt ugyanis, hogy apjuk nem volt itthon, s megígértem, hogy amikor megjön, közösen megünnepeljük a szülinapot , és torta is fog készülni ! Aztán valahogy mégis úgy adódott, hogy a torta elkészítése nem jött össze, hol ezért , hol azért. tegnap , miután láttam, hogy őt mennyire megviseli ez a dolog, rávettem magam, és a párom kérésével ellentétben, aki gyorstortát kért , nekiálltam a Sacher tortának! Nem bántam meg, és úgy tűnt, hogy a család többi tagja sem! :)
Pontosan követtem a könyvből a recept leírást, csupán annyit változtattam, hogy baracklekvár helyett , eper- lekvárt használtam .
Hozzávalók:

  • 13 dkg cukor
  • 6 tojás
  • 8 dkg liszt
  • 3,5 dkg kakaópor
  • 4 dkg hámozott mandula (ez most elmaradt)
  • őrölt fahéj
  • 10 dkg vaj
A tetejére:

  • baracklekvár (nálam eperlekvár)
  • 20 dkg cukor
  • 2 dkg kakaópor
  • tortadara dísztéshez (nálunk elmaradt)
A vajat a cukorral , a kakóval, csipetnyi őrölt fahéjjal és a 6 tojás sárgájával habosra keverjük. Felverjük a 4 tojás fehérjét , hozzáadjuk az előbbi keverékhez 8 dkg liszttel  és a pörkölt manduladarabokkal. Kivajazott, kilisztezett tortaformában ( az enyém 25,5 cm átmérőjű kapcsos tortaforma)160-180 ° C fokon 40 percig sütjük ( nem mértem az időt, de szerintem nálam sokkal hamarabb elkészült, és még meg is égett picit a széle) .
2.3 evőkanál lekvárt 5 dkg cukorral , kevés vízzel felhevítünk , amíg zselatinná nem áll össze , 15 dkg cukrot kevés vízzel felfőzünk ( valószínű, hogy nálam picit túl kevés volt a víz, mert kristályos maradt a cukor) , és megvárjuk, amíg összesűrűsödik-vigyázva, nehogy megpörkölődjön .- Hozzáadajuk a akaót , és folyamatosan kevergetve híg krémmé főzzük. Melegen tartjuk. A kihűlt tésztát bevonjuk a zselatinnal , majd a kakaós krémmel, ami lassan-lassan megszilárdul. Tortadarával és esetleg cukormázzal díszítjük.
egy kerek TW tálban a TW spatulával összekevertem a tészta hozzávalóit

a Mix-fixben kétadagban fölvertem a tojásfehérjét habnak
szépen felverődött
a egész gyümölcs darabokkal készült lekvárt beletettem a Turbó aprítómba
és pár mozdulattal krémmé "daráltam"
ilyen lett

a kis huncut szülinaposunk ( nyaking csokisan) :D



A facebookon is

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Látogatóim 2011.04.01-től

free counters