Ide írhatsz nekem:

nemeth4a@gmail.com

2012. január 29., vasárnap

Bolognai csigák és virslis kiflik


   Az utóbbi  időben nagyon "rákattantam" a kelt tésztás süteményekre! Múlt szombatra is beterveztem egy adag kelt tésztát, de nagyon sokat gondolkodtam, hogy milyen is legyen. Végül, nagyon sok recept elolvasása és kimásolása után, összeállítottam a saját verziómat. Nagyon finom lett a végeredmény!
   A bolognai csigák azért kapták ezt az elnevezést, mert előző napról maradt meg bolognai szószunk, amit szintén házilag készítettem, és azzal töltöttem meg a csigákat.
   A kelt tészta hozzávalói a következők:

  • 1 kg finomliszt
  • 3 dl tej
  • 3 dl víz
  • 4 tojás
  • 1 ev.k. cukor
  • egy csipet só
  • 5 dkg élesztő
  • 3  ev.k. étolaj
  • 1 tojás a kenéshez
  • 15 dkg trappista, vagy bármilyen reszelhető sajt
  Elkészítés: A tejet és a vizet egy kis lábasban meglangyosítottam, elkevertem benne a cukrot , majd belemorzsoltam a friss élesztőt. Hagytam felfutni benne az élesztőt, ez kb. 10 perc. Valahol olvastam, hogy nem mindenkinek világos, hogy mit is jelent az élesztő felfuttatása. Pontosan azt értjük alatta, hogy megvárjuk , amíg a tejben az élesztő följön, és elkezd habosodni ( figyelni kell, mert hamar ki is futhat az edényből).
Visszatérve, miután feljött a langyos tejes -víz keverékben az élesztő, az előzőleg egy nagy edénybe átszitált liszt közepébe fújt mélyedésbe öntjük , ehhez hozzáadjuk a sót, és a tojásokat, valamint az olajat, majd elkezdjük a dagasztást( én csak kézzel dagasztok). Addig dagasztjuk a tésztát, amíg el nem válik a kezünktől és az edény falától. ezután kicsit meglisztezzük a tetejét, majd konyharuhával letakarva , meleg helyen a duplájára kelesztjük, kb. fél óra (nem szoktam az órát nézni, mert közben mást is tudok csinálni). Ha megkelt, 2 részre osztjuk. Jelen esetben , egyik feléből a csigák készültek, másikból a virslis kiflik.
 Az egyik gombócot  lisztezett munkafelületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és megkenjük a bolognai szósszal, megszórjuk reszelt sajttal, majd,
akárcsak a kakaós csigánál, feltekerjük, és 1,5 cm-es csigákat vágunk belőle. Ehhez találtam egy nagyon jó tippet valamelyik gasztroblogon, a nevére nem emlékszem: varrócérnából levágtam egy kb.10 cm-es darabot és azt dugtam óvatosan a henger alá, beállítottam a kívánt szélességhez a cérna két végét, majd hurkot tekertem rá, és átvágtam vele a hengert. Így nem lesz gyűrött, vagy egyenetlen a csigánk ( nekem sosem sikerültek egyformára, régebben, hiába vágtam bárhogy a késsel).
 A bolognai szószhoz nem tudok pontos receptet írni, mert csak szemmértékre készítettem. A darálthúst kevés olajon párolt hagymán megpirítottam, majd fűszereztem sóval, borssal, fokhagymával, kevés oregánóval, és ajándékba kapott különböző fűszerekkel, amiknek a nevét sajnos nem tudom. Majd öntöttem rá egy kevés sűrített paradicsomot , kevés vizet, épphogy ellepje, és puhára főztem.
  A kész csigákat kiolajozott tepsibe fektettem, és hagytam kb. 20 percig kelni, majd a kissé felvert tojással lekentem,szórtam a tetejére is a reszelt sajtból, és 180°C-ra előmelegített sütőben ( aminek az aljára kis tálban vizet tettem, ettől finom puha lesz a kelt tészta) szép világos, aranybarnára sütöttem.




  A tészta másik feléből, amit szintén ujjnyi vastagságúra nyújtottam, virslis kiflik készültek . A kinyújtott tésztát a képen látható módon felvágtam( ezt nem kötelező így, én csak próbálgattam a fantáziám, de nem az jött ki, amire gondoltam), megkentem mustárral a kis kockákat, rátettem a negyedekre vágott kiflidarabokat, majd feltekertem, ezeket is olajozott tepsire fektettem, hagytam kelni 20 percig, lekentem a tojással, megszórtam reszelt sajttal és kisütöttem.


Most látom, hogy a kiflikről nem készült olyan kép, ahol már megsült állapoban voltak :)))

  Ez elég nagy adag lett, de 3 nap alatt elfogyott, és 3. nap is ( nylon zacskóban tárolva) ugyanolyan finom puhák voltak.

A facebookon is

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Látogatóim 2011.04.01-től

free counters