Oldalak

2011. március 29., kedd

Hangyaboly torta

Egyik kedvenc tortája a családnak , amit még Édesanyámtól tanultam , aki kérésünkre gyakran készítette! Nem olcsó sütemény , de nagyon finom!
Hozzávalók: a piskótához: 
                                  - 10 tojás ,10 kanál ev.k. liszt, 10 ev.k cukor(sárga piskóta)
                                   -10 tojás , 10 kanál ev.k. liszt , 10 ev.k. cukor , 5 dkg kakaópor(cukrozatlan) (barna piskóta)
                    a  sárga krémhez: 5 egész tojás, 25 dkg cukor, 5 cs. vaniliás cukor ,60 dkg vaj
                    a kakaós krémhez: 6 dkg cukor , 3-4 kanál kakaó por
                   a díszítéshez:         barna tortadara , vagy reszelt étcsokoládé
                   a szörphöz:           4 dcl víz, 4 kanál sárgabarack lekvár, 4 kanál cukor, 2 kis üveg rum esszencia
    Elkészítés:
          A sárga piskótához a tojásokat szétválasztjuk , a fehérjét kemény habbá verjük , majd apránként hozzáadjuk a cukrot (közben folyamatosan verjük kézi vagy gépi habverővel) , majd fakanál segítségével hozzákeverjük , egyenként a tojások sárgáját , végül óvatosan, hogy a hab nehogy összetörjön , kanalanként hozzákeverjük a lisztet is. Margarinnal, vagy vajjal kikent , lisztezett tepsibe öntjük. (Sütőpapírral bélelt tepsiben is lehet) 180 C fokra előmelegített sütőben tűpróbáig világos színűre sütjük.
     A kakaós piskótát a sárgához hasonlóan készítjük, annyi különbséggel, hogy a sütés előtt hozzákeverjük a kakaóport is.
      Közben a sárga krémhez a tojásokat  a cukorral , vaniliás cukorral gőz fölött felverjük.
     A kakaós krém hozzávalóit szintén felfőzzük. Hozzáadjuk a sárga krémhez (ha langyosra hűlt) a 60 dkg vajat (apránként , hogy nehogy kicsapódjon). Ebből félreteszünk kb. egy csészényit a díszítéshez , majd hozzákeverjük a kakaós krémet.
   A szörp hozzávalóit felfőzzük.   A piskótát kb. 3 cm-es csíkokba vágjuk , és  gömbölyű edényben egymás mellé helyezzük felváltva a barna és sárga csíkokat, és a még forró szörppel meglocsoljuk. Ezután kenünk rá egy réteg kakaós krémet, majd ismét a piskóta csíkok következnek, de most ellentétesen(az előzőhöz képest keresztbe) rakjuk. Ismét meglocsoljuk , majd krém, és így folytatjuk, amíg elfogynak a hozzávalók. Kerek tálcát vagy tányért helyezünk a tetejére, és pár órára , vagy akár egy egész éjszakára hűtőbe tesszük. Amikor kivesszük , a tányérral együtt megfordítjuk , óvatosan lehúzzuk róla az edényt, hogy ne essen szét, majd a bögrébe félretett sárga krémmel bevonjuk a tortát, és rászórjuk a tortadarát vagy csokireszeléket.

                  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...