Igyekszem pótolni a lemaradásaimat nézelődés, és bloggertársak látogatása terén! :)
Hogy ne merüljön feledésbe a kelt tészta sem, hoztam egy nagyon jó, és viszonylag olcsó receptet! :) A tésztája ugyanaz , mint a bolognai csigáké, csupán annyi az eltérés, hogy gyengébb minőségű lisztből készítettem, ezért sokkal több időt vett fel a dagasztása, és valamennyivel több lisztet kellett hozzáadnom, hogy jó állagú legyen. Ezért felhívom a kedves olvasó/olvasók figyelmét, hogy , ha nem szeretnének sok időt eltölteni a tészta dagasztásával, kizárólag 000-ás finomlisztet használjanak.
A kalács hozzávalói :
3 evőkanál dejó por
2 evőkanál margarin
2 evőkanál olaj
1 csipet só
1 evőkanál cukor
3 dkg élesztő
50 dkg liszt
Elkészítés : A szobahőmérsékletű élesztőt belemorzsoljuk a kevés cukorral elkevert tej- és víz keverékébe, hagyjuk felfutni, eközben egy nagyobb edénybe beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a tojásokat. A felfuttatott élesztővel együtt jól kidolgozzuk a tésztát, majd a végén hozzáadjuk az olajat és azzal is jól átdolgozzuk. Meleg helyen a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett munkalapon kb. egy ujjnyi vastagságú téglalapot nyújtunk belőle.Ezt megkenjük a szobahőmérsékletű margarinnal, majd megszórjuk a dejó és cukor keverékével. feltekerjük ( rudat formálunk), kettőbe vágjuk, és vékonyan kiolajozott tepsibe helyezzük. Körülbelül 20 percig ismét kelesztjük, majd lekenjük olajjal a tetejüket és 180 fokra előmelegített, gőzös ( egy edényben vizet teszünk a sütő aljára) sütőben szép pirosra sütjük
Nagyon szép lett! Pont tegnap nézegettem szét én is kalács ügyben. Igaz hogy van kalács receptem, de mindíg látok olyat amit jó lenne kipróbálni. Ez is nagyon finom lehet !
VálaszTörlésÉn soha nem használtam dejót, nem tudom, milyen. De a kalács nagyon szép lett, látszik, hogy jó sokat dagasztottad!
VálaszTörlésÉva
VálaszTörlésKöszönöm a kedves szvakat! Nyugodtan próbáld ki, szerintem nem fogsz csalódni!
Gerdi
Én is Bp.-en hallottam és ettem először dejóporral készült széles metélt tésztát. Itthon nem lehetett ilyesmit kapni, most pedig van egy kizárólag M.o.-i termékeket forgalmazó üzlet, és ott ismét rábukkantunk a dejóra. Általában valamilyen tésztára téve szoktuk fogyasztani, de most kipróbáltam a kalácsba is, nagyon finom lett! Sokkal olcsóbb a diónál ( már annak, akinek nincs a közelében diófa), ízre pedig nagyon hasonlít!
Köszönöm Neked is a dícséretet!!!