Ide írhatsz nekem:

nemeth4a@gmail.com

2012. február 16., csütörtök

Dejós kalács

Húúú, jó rég jártam erre! Az igazság az, hogy nagyon kevés időt töltök gép előtt az utóbbi időben, és olyankor recepteket nézegetek a fb-on ( ezúton is elnézést kérek a kedves gasztrobloggerektől) :), és a leveleimet ellenőrzöm le. Persze sokszor éjszakába nyúlik a nézelődés, de annyi a látnivaló, esetleg be-be csúszik egy ismerős, akivel jól elbeszélgetünk, és csak azon kapom magam, hogy pikk-pakk eltelt az idő!
 Igyekszem pótolni a lemaradásaimat nézelődés, és bloggertársak látogatása terén! :)
 Hogy ne merüljön feledésbe a kelt tészta sem, hoztam egy nagyon jó, és viszonylag olcsó receptet! :) A tésztája ugyanaz , mint a bolognai csigáké, csupán annyi az eltérés, hogy gyengébb minőségű lisztből készítettem, ezért sokkal több időt vett fel a dagasztása, és valamennyivel több lisztet kellett hozzáadnom, hogy jó állagú legyen. Ezért felhívom a kedves olvasó/olvasók figyelmét, hogy , ha nem szeretnének sok időt eltölteni a tészta dagasztásával, kizárólag 000-ás finomlisztet használjanak.
 A kalács hozzávalói :

3 evőkanál dejó por
2 evőkanál margarin
2 evőkanál olaj
1 csipet só
1 evőkanál cukor
3 dkg élesztő
50 dkg liszt
Elkészítés  : A szobahőmérsékletű élesztőt belemorzsoljuk a kevés cukorral elkevert tej- és víz keverékébe, hagyjuk felfutni, eközben egy nagyobb edénybe beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a tojásokat. A felfuttatott élesztővel együtt jól kidolgozzuk a tésztát, majd a végén hozzáadjuk az olajat és azzal is jól átdolgozzuk. Meleg helyen a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett munkalapon kb. egy ujjnyi vastagságú téglalapot nyújtunk belőle.Ezt megkenjük a szobahőmérsékletű margarinnal, majd megszórjuk a dejó és cukor keverékével. feltekerjük ( rudat formálunk), kettőbe vágjuk, és vékonyan kiolajozott tepsibe helyezzük. Körülbelül 20 percig ismét kelesztjük, majd lekenjük olajjal a tetejüket és 180 fokra előmelegített, gőzös ( egy edényben vizet teszünk a sütő aljára) sütőben szép pirosra sütjük



3 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett! Pont tegnap nézegettem szét én is kalács ügyben. Igaz hogy van kalács receptem, de mindíg látok olyat amit jó lenne kipróbálni. Ez is nagyon finom lehet !

    VálaszTörlés
  2. Én soha nem használtam dejót, nem tudom, milyen. De a kalács nagyon szép lett, látszik, hogy jó sokat dagasztottad!

    VálaszTörlés
  3. Éva
    Köszönöm a kedves szvakat! Nyugodtan próbáld ki, szerintem nem fogsz csalódni!

    Gerdi
    Én is Bp.-en hallottam és ettem először dejóporral készült széles metélt tésztát. Itthon nem lehetett ilyesmit kapni, most pedig van egy kizárólag M.o.-i termékeket forgalmazó üzlet, és ott ismét rábukkantunk a dejóra. Általában valamilyen tésztára téve szoktuk fogyasztani, de most kipróbáltam a kalácsba is, nagyon finom lett! Sokkal olcsóbb a diónál ( már annak, akinek nincs a közelében diófa), ízre pedig nagyon hasonlít!
    Köszönöm Neked is a dícséretet!!!

    VálaszTörlés

A facebookon is

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Látogatóim 2011.04.01-től

free counters