Ide írhatsz nekem:

nemeth4a@gmail.com

2012. január 29., vasárnap

Bolognai csigák és virslis kiflik


   Az utóbbi  időben nagyon "rákattantam" a kelt tésztás süteményekre! Múlt szombatra is beterveztem egy adag kelt tésztát, de nagyon sokat gondolkodtam, hogy milyen is legyen. Végül, nagyon sok recept elolvasása és kimásolása után, összeállítottam a saját verziómat. Nagyon finom lett a végeredmény!
   A bolognai csigák azért kapták ezt az elnevezést, mert előző napról maradt meg bolognai szószunk, amit szintén házilag készítettem, és azzal töltöttem meg a csigákat.
   A kelt tészta hozzávalói a következők:

  • 1 kg finomliszt
  • 3 dl tej
  • 3 dl víz
  • 4 tojás
  • 1 ev.k. cukor
  • egy csipet só
  • 5 dkg élesztő
  • 3  ev.k. étolaj
  • 1 tojás a kenéshez
  • 15 dkg trappista, vagy bármilyen reszelhető sajt
  Elkészítés: A tejet és a vizet egy kis lábasban meglangyosítottam, elkevertem benne a cukrot , majd belemorzsoltam a friss élesztőt. Hagytam felfutni benne az élesztőt, ez kb. 10 perc. Valahol olvastam, hogy nem mindenkinek világos, hogy mit is jelent az élesztő felfuttatása. Pontosan azt értjük alatta, hogy megvárjuk , amíg a tejben az élesztő följön, és elkezd habosodni ( figyelni kell, mert hamar ki is futhat az edényből).
Visszatérve, miután feljött a langyos tejes -víz keverékben az élesztő, az előzőleg egy nagy edénybe átszitált liszt közepébe fújt mélyedésbe öntjük , ehhez hozzáadjuk a sót, és a tojásokat, valamint az olajat, majd elkezdjük a dagasztást( én csak kézzel dagasztok). Addig dagasztjuk a tésztát, amíg el nem válik a kezünktől és az edény falától. ezután kicsit meglisztezzük a tetejét, majd konyharuhával letakarva , meleg helyen a duplájára kelesztjük, kb. fél óra (nem szoktam az órát nézni, mert közben mást is tudok csinálni). Ha megkelt, 2 részre osztjuk. Jelen esetben , egyik feléből a csigák készültek, másikból a virslis kiflik.
 Az egyik gombócot  lisztezett munkafelületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és megkenjük a bolognai szósszal, megszórjuk reszelt sajttal, majd,
akárcsak a kakaós csigánál, feltekerjük, és 1,5 cm-es csigákat vágunk belőle. Ehhez találtam egy nagyon jó tippet valamelyik gasztroblogon, a nevére nem emlékszem: varrócérnából levágtam egy kb.10 cm-es darabot és azt dugtam óvatosan a henger alá, beállítottam a kívánt szélességhez a cérna két végét, majd hurkot tekertem rá, és átvágtam vele a hengert. Így nem lesz gyűrött, vagy egyenetlen a csigánk ( nekem sosem sikerültek egyformára, régebben, hiába vágtam bárhogy a késsel).
 A bolognai szószhoz nem tudok pontos receptet írni, mert csak szemmértékre készítettem. A darálthúst kevés olajon párolt hagymán megpirítottam, majd fűszereztem sóval, borssal, fokhagymával, kevés oregánóval, és ajándékba kapott különböző fűszerekkel, amiknek a nevét sajnos nem tudom. Majd öntöttem rá egy kevés sűrített paradicsomot , kevés vizet, épphogy ellepje, és puhára főztem.
  A kész csigákat kiolajozott tepsibe fektettem, és hagytam kb. 20 percig kelni, majd a kissé felvert tojással lekentem,szórtam a tetejére is a reszelt sajtból, és 180°C-ra előmelegített sütőben ( aminek az aljára kis tálban vizet tettem, ettől finom puha lesz a kelt tészta) szép világos, aranybarnára sütöttem.




  A tészta másik feléből, amit szintén ujjnyi vastagságúra nyújtottam, virslis kiflik készültek . A kinyújtott tésztát a képen látható módon felvágtam( ezt nem kötelező így, én csak próbálgattam a fantáziám, de nem az jött ki, amire gondoltam), megkentem mustárral a kis kockákat, rátettem a negyedekre vágott kiflidarabokat, majd feltekertem, ezeket is olajozott tepsire fektettem, hagytam kelni 20 percig, lekentem a tojással, megszórtam reszelt sajttal és kisütöttem.


Most látom, hogy a kiflikről nem készült olyan kép, ahol már megsült állapoban voltak :)))

  Ez elég nagy adag lett, de 3 nap alatt elfogyott, és 3. nap is ( nylon zacskóban tárolva) ugyanolyan finom puhák voltak.

13 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták lettek a kelt süteményeid! A csiga cérnával levágását nem egészen értem, de majd egyszer megpróbálom, aztán közben hátha rájövök...

    VálaszTörlés
  2. marisz57
    Köszönöm a kedves szavakat! sajnos nem tudom jobban elmagyarázni,talán azzal tudok segíteni, hogy, amikor legközelebb sütök valamilyen csigát, sötétebb színű cérnával fogom vágni, és igyekszem úgy fotózni, hogy érthető legyen!:)

    VálaszTörlés
  3. Marika, csodásak lettek a csigáid és biztos a virslis kiflik is, bár a kész kiflikről nem tettél be képeket. Jó ötlet ez a cérnával való vágás, még nem láttam másutt, de ha legközelebb csigázok, én is kipróbálom!

    VálaszTörlés
  4. A bolognais csigák szuperek, a virslis kiflik pedig még jobbak...:)

    VálaszTörlés
  5. Szuper csigák, jól hasznosítottad a maradék szószt, már csak emiatt is érdemes többet gyártani belőle :)

    VálaszTörlés
  6. Maria
    Köszönöm a dícsérő szavakat. A kiflikről, sajnos nem készült külön kép, két darab látszik kissé a tepsis képen.a cérnával való vágást én is szuper ötletnek találtam, és nekem nagyon jól bevált!

    Lilla
    Köszönöm!

    Vicuska
    Köszönöm, a fiam azóta már kérte csak külön a bolognai csigát is, úgyhogy lehet, hogy legközelebb csak emiatt készítek szószt!:)

    VálaszTörlés
  7. Ez nagyon guszta Marika! Szerintem még ma ki is próbálom! De ügyes vagy! Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  8. Finomakat sütöttél ; Nálunk meg a pizzás csiga az abszolút favorit :)

    VálaszTörlés
  9. Szeretjük a csigákat, és az unokáim főleg. Bolognait már én is készítettem, mert jól lehet hasznosítani a maradék szószt. Jól néznek ki a csigáid. Nemcsoda, hogy a gyerekeid is imádják.
    A virslis kiflid.... ez egy klassz ötlet. Köszi.:))

    VálaszTörlés
  10. Elkészitettem, én is egy bolognai szószosat sütöttem és egy kakaósat. Majd felteszem a facebookra, ott meg tudod nézni. Egyenlőre a sütőből kukucskálnak ki, de nagyon guszta. A tésztával jó volt dolgozni, és ez a cérnás dolog nagyszerü ötlet, még nem is hallottam erről soha, kipróbáltam, maradok én is ennél!

    Nem tennéd fel a GasztroGlobra?

    VálaszTörlés
  11. Nagyon ínycsiklandozóan néznek ki! Nekem főleg a bolognai csigák... :-)

    VálaszTörlés
  12. Panna
    Köszi! Eljön az ideje nálunk is a pizzás csigának is, szerintem hamarosan!:)

    teller-cake
    Köszönöm, nekem és a fiamnak is a bolognai-ak jöttek be jobban :)))

    VálaszTörlés
  13. tücsi
    Köszönöm a kedves szavakat , a gyerekek nagyon hálás "kosztosok" tudnak lenni , amint írod , Nálad is!:)
    A virslis kifliket nem épp ilyenre terveztem, azért köszi! :)Örülök, hogy tetszik! Szívesen!:)

    Csilla
    Már láttam a kész csigáidat is, nagyon guszták lettek! Örülök, hogy ötletet tudtam adni!Biztosan nagyon ízlett a családnak !:)Ugye mennyivel szebbek lettek a cérnával vágva? :)
    Mindjárt felteszem a GasztroGlobra is!:)

    VálaszTörlés

A facebookon is

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Látogatóim 2011.04.01-től

free counters