Ide írhatsz nekem:

nemeth4a@gmail.com

2013. március 26., kedd

Vegyes lisztekből készült kenyér

Ez a kenyér vált be a leginkább, ezidáig ! :) Próbálkoztam már teljes kiőrlésű rozsliszttel is, kukorica liszttel is, némelyikbe sikért is tettem, nem voltak rosszak, de talán ezt ette a család a leginkább! Tudom, a barna lenne a legegészségesebb, de legalább nincs benne semmilyen adalékanyag , meg sok egyéb egészségtelen cucc.
Kovászos kenyeret is sütöttem kétszer, de leginkább csak én eszem ! :)
Hozzávalók:

  • 400 gr fehér liszt  ( 000 vagy Bl 51...ahogyan ezen az oldalon olvastam
  • 418 gr (pont ennyi volt itthon) Bl 650-es
  • 50 gr friss élesztő 
  • 420 ml langyos víz
  • ízlés szerint só (nálam kb 1,5 kk)
  • pici cukor 
  • 2 e.k. sima (dobozos) margarin
  • kb. 1,5 e.k ecet
Elkészítés:
 Az élesztőt kevés cukros langyos vízben felfuttatjuk ( én Tupperware Mix-fixben ráztam össze ), majd a kelesztő tálba szitált , sóval összekevert liszthez keverjük. Hozzáadjuk az ecetet , margarin és a maradék langyos vizet . Kanállal vagy kézzel jól megdagasztjuk a tésztát ( nagymamámtól azt tanultam, és mindig bevált, hogy a tésztának el kell válnia az edény falától és a kezünktől). Huzattól mentes , meleg helyen a duplájára kelesztjük a tésztát ( ha hermetikusan záródó tálban kelesztjük, sokkal rövidebb a kelesztési idő). Lisztezett felületen megformázzuk. Sütő papírral bélelt tepsiben, van bármilyen más formába téve , 200°C/ra előmelegített sütőbe tesszük. Tíz percig magas hőfokon, majd ezt csökkentve (150°) még 35-40 percig sütjük. Ha nem szilikonos formában sütjük, jót tesz a kenyérnek egy kevés gőz, ehhez a sütő aljára egy tűzálló edénybe tegyünk forró vizet....ha már kezd pirulni a kenyerünk, ezt vegyük ki , hogy az alja is szépen meg tudjon sülni .






9 megjegyzés:

  1. Szép lett a kenyérkéd!
    Erdély-országban mi készül húsvétra? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi !
      A mi kis családunkban a következők készülnek: főtt sonka , húsleves ( általában csiga tésztával, de idén cérnametélt, amit anyós küldött), töltött káposzta és valamilyen sült....eddig még nem döntöttem el, hogy milyen. Édes süti ügyben változó: most a képviselőfánk van tervbe véve , jó lenne egy hangyaboly torta is, és ( hogy a férjemnek is kedvezzek, mivel 2 hete már nem készült) a grízes krémes süti....valamilyen sóst is kellene , de az még nem alakult ki bennem, hogy melyik is legyen ! :) Ja, és kalács is jó lenne...:)
      Erdélyről, általánosan nem tudok nyilatkozni ! :) Van ahol birkahúst készítenek, máshol mást...mi most tyúkhúslevest fogunk enni ! :)

      Törlés
  2. Ez tényleg nagyon szép:) Nem csodálom ha falta a család:)

    VálaszTörlés
  3. Egy nyuszifül a hó alatt...
    gondolkodik: a tél maradt,
    vagy eltévesztettem a napot?
    Esetleg a Télapó vagyok?
    Gyorsan futás, le a patakra -
    szokott ábrázatomat mutatja;
    akkor hát mi a baj, nincs
    tavasz - tán ellopta a
    róka, a ravasz?
    Nem tudják, hogy most
    én jövök sítalpakon a hegy
    mögött? A sok-sok fenyő bólogat.
    Én tudom jól a dolgomat,
    kosárkámban hímes tojás,
    a butykosban meg áldomás,
    locsold meg hát a torkodat,
    üzenj a télnek most hadat:
    s hogy elűzzük a hideget,
    kívánok boldog ünnepet!
    Békés, csendes, boldog ünnepet kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon aranyos versike ! Szerencsékre itt nincs nagy hó, de nem is igazi a tavasz, sajnos!
      Köszönöm a jó kívánságokat !! Nektek is Kellemes Húsvétot kívánok !!!

      Törlés
  4. Nincs is jobb a házi kenyérnél! A kovászosról nem tudok véleményt mondani, mert még soha nem vettem rá magam. Pedig mióta tervezem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így van, Gerdi:az itthon sütött a legjobb , még ha nem is kemencében! :) A kovászos is finom, de ha a család nem szereti, magam miatt nem sütöm! :)

      Törlés
  5. Kérlek nézz be hozzám, meglepetésem van a számodra :)

    VálaszTörlés

A facebookon is

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Látogatóim 2011.04.01-től

free counters