Ide írhatsz nekem:

nemeth4a@gmail.com

2012. szeptember 15., szombat

Végre sikerült szép grízgaluskákat "gyártanom"

Tegnapi menü, férjem óhaja szerint, húsleves volt grízgaluskával. Tudom, nem egy nagy különlegesség, de most kivételesen nagyon jól sikerült, ezért gondoltam a virtuális recepttáramba is elmentem.
 A húsleves, ahogy én készítem:
    Egy nagyobb fazékban( attól függ , épp hányan leszünk rá) odateszem a vizet forrni. Állítólag friss forrásvízből a legfinomabb, de mivel tőlünk messze van a legközelebbi iható forrás, sima csapvízből szoktam, s még senkinek nem lett semmi baja! :) Egy nagyobb vöröshagymát valamint pár cikk fokhagymát megtisztítok, megmosom, és a levesbe teszem. Sózom, borsozom( egész borssal), s ha már forr a víz , beleteszem az erre a célra szánt húsdarabokat( jelen esetben egy kisebb csirke darabjai). Teljesen takarékra állítom a tüzet a fazék alatt, s, fedetlenül , pár órát hagyom főni ( ez nagymértékben függ a hús minőségétől). Időnként megszúrkálom a húst, s ha már majdnem puha, hozzáadom a megtisztított és megmosott zöldségeket: karalábé, zeller gumó, sárga répa, petrezselyem gyökér. Tovább főzöm, amíg a zöldségek is jól mepuhulnak. Közben, ha szükséges, kanállal óvatosan leszedek a tetején képződő habot. Amikor minden jól megfőtt, elzárom a tüzet és leszűröm a leves levét egy másik fazékba. Ezt ismét fölforralom, majd beleszaggatom a gríz galuskát, amely a következőképpen készül:


  Egy kisebb edénybe feltörök 2 tojást, amit egy csipetnyi sóval, villa segítségével fölhabosítok. Ezután adok hozzá egy késhegynyi szódabikarbónát, majd apránként adagolom hozzá a búzadarát, amíg kicsit sűrűbb nokedli tésztaszerűséget nem kapok. Kicsit állni hagyom, majd kiskanál( vagy nagykanál, ízlés dolga) segítségével galuskákat szaggatok a forrásban lévő leveslébe. Lefedve, lassú tűzön puhulásig főzöm.


9 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta a levesed! Szép lett a grizgaluskád is! Szerintem nincs olyan háziasszony akinek nem lett volna gondja a grizgaluska elkészítésével?:-))

    VálaszTörlés
  2. Tényleg gyönyörű lett a grízgaluskád is, meg a levesed is!! Isteni finom lehetett!!!

    VálaszTörlés
  3. Éva
    Köszönöm a dícsérő szavakat és a vigasztalást!!

    Maria
    Köszönöm! Bizony nagyom finom volt!! A gyerekek azt mondták , sokkal gyakrabban főzzek ilyet! :))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól néznek ki a galuskák! Képzeld, én kicsit keményebben szeretem, de az enyém mindig tök puha lesz, Anyukám meg olyan puhát szeretne, mint az enyém - de az övé meg kemény lesz. Hol itt az igazság? :)))

    VálaszTörlés
  5. Köszi! Akkor ezután te készíted anyudnak, és fordítva! :))

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szuper galuskáid lettek, szép a leves is!

    VálaszTörlés
  7. A grízgaluska nagyon haszontalan tud lenni, hol sikerül, hol nem. Pedig mindig ugyanúgy készítem. S mikor marad kemény? Ha vendégeknek készül:-)
    Nagyon guszta e levesed! Nálunk a húsleves az, amit nem tudnak megunni.

    VálaszTörlés
  8. Gerdi
    Köszi szépen!!
    Bizony , nagyon haszontalan! A nagy sikeren felbuzdulva , tegnap főztem a zöldség levesbe is grízgaluskát...teljesen ugyanúgy jártam el, és mégis szétfőtt, alig tudtam egy rendes galuskát kiszedni a levesből! :) De volt már olyan is, ahogy te is írod, hogy a vendég elé kellett tenni, csak nekem nem maradt kemény ( ami azért ritkábban fordul elő), hanem teljesen szétfőtt, szinte úsztak a gríz szemek a leves tetején...de elfogyott, és még dícséretet is kaptam...szerencse, hogy csak egy nőtlen kollegája volt a férjemnek, aki nálunk ebédelt! :)))))

    VálaszTörlés

A facebookon is

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Látogatóim 2011.04.01-től

free counters