Ide írhatsz nekem:

nemeth4a@gmail.com

2011. augusztus 2., kedd

Szobanövények ápolása :Cikász

     Cikász ( Cycas  revoluta)  

 A cikász rozettaszerűen elhelyezkedő levelei egy ananászhoz hasonló gömbből nőnek ki. Nagyon lassan fejlődik ,de megéri törődni vele , nemcsak azért , mertértéke növény, hanem nagyon dekoratív is. Amennyiben szükséges , 3-4 évente ültessük áthomokkal kevert virágföldbe.Szaporítanimagról lehet, de a csírázáshoz szükséges mintegy 30° C-os talajhőmérsékletet nem könnyű biztosítani. 
   Fényigény :gyengén napos, világos helyet igényel.
   Hőmérséklet :nyáron kedveli a meleget , az idősebb nöa szabadba is kitehetjük. Télen 12-15°C körüli hőmérséklet az ideális.
   Öntözés :nyáron mérsékelten öntözzük, de folyamatosan nedves legyen a földje , télen csak annyi vizet kapjon, hogy a földje épp ne száradjon ki.
   Páratartalom : nem igényes , a szárazabb levegőt is jól tűri.
   Növekedési időszak :március-november





6 megjegyzés:

  1. Imádom a cikászt,volt is egy...de nem tudtam reá vigyázni...valami nem ment.....

    VálaszTörlés
  2. Nekem a kedvenceim közé tartozik, de még nem sikerült beszerezni! :(
    Hátha legközelebb több szerencséd lesz hozzá! :)

    VálaszTörlés
  3. Sokszor nésztem....gondoltam veszek ujra...de félek....sokat szomorkodok mikor meg hal egy virágom....

    VálaszTörlés
  4. Judy, ezzel nem vagy egyedül! Engem is nagyon tud bántani, ha elpusztul az oly féltve őrzött növényem, és sajnos már elég sokszor előfordult! :( De szerintem meg kell próbálni! Adj esélyt egy újabb növénynek, hogy megszerethesse nálad! :)

    VálaszTörlés
  5. Nahát, de jó! Ezek tényleg hasznos tanácsok, meg már azt is tudom, hogy bár régóta szemezek ezzel a virággal, de nálam nem maradna meg, hiszen nem tudok neki téli ideális hőmérsékletet biztositani. Biztos elpusztulna, mert hát itt bizony mindenhol egyforma meleg van a központifütés miatt.

    VálaszTörlés
  6. Örülök, hogy hasznát veszitek ezeknek a tanácsoknak! Szerintem , ha van zárt teraszotok, ott biztosan át tudod teleltetni ezt a növényt is! Amúgy szerintem sokszor nem tudunk, pontosan olyan körülményeket bíztosítani a növényeinknek, mint ahogyan azt a szakemberek előírják, mégis , sok esetben, alkalmazkodik a növény a lakásunkhoz. Én legalábbis ezt tapasztaltam! És minél kisebb növényt viszünk haza, annál könnyebben alkalmazkodik . Én ezt azért is alkalmazom, mert így olyan érzésem van, mintha a "gyerekemet" nevelgethetném, sokszor úgy érzem, hozzám nőnek a növényeim! :)

    VálaszTörlés

A facebookon is

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Látogatóim 2011.04.01-től

free counters