Ide írhatsz nekem:

nemeth4a@gmail.com

2013. február 18., hétfő

Grízes krémes torta formában

 Ez a süti nagy kedvence lett a családnak. a férjem elnevezte 10 percesnek, ugyanis kb. ennyi idő kell ahhoz, hogy elfogyjon! :)  Az elkészítéséhez valamivel több, de nem olyan borzasztó, hogy ne lehessen kibírni hetente legalább egyszer. Igen, jól olvassátok, ennyiszer kell elkészítenem, s legújabban kerekre sütöm, nekem így jobban tetszik, s a tészta is jobban sikerül ebben a szilikon formában. a receptet már leírtam, itt





ez még régebb készült

a tegnap délutáni adagról csak ezt sikerült lefotózni, ez még a hűtőben van :)










Kevert süti a Blogkóstoló 7. fordulójára

Vikvi játékára jelentkeztem , amelyre MrsSame blogjából kellett választanom. Nem volt egyszerű, hiszen rengeteg finomság található nála. Végül erre a sütire esett a választás, amin annyit változtattam, hogy kerek szilikon formában sütöttem, s gyümölcs helyett csokidarabokat tettem bele. Nagyon fincsi lett. Véletlenül kinn felejtettem, de semmi baja sem lett, másnap is ugyanolyan finom puha volt! Ezúton is köszönet a receptért MrsSame-nek . A recept itt található.












2013. január 29., kedd

Koszorúba zárt golyócskák

Lehet, hogy nem a legmegfelelőbb elnevezés, de most ez jutott eszembe! :) Igazából kelt tésztás koszorú és kalács a szóban forgó desszert, vagy akár reggeli, vacsora...ki hogy szereti.
Hozzávalók:

  • 80 dkg liszt
  • 4 tojás
  • 25 gr friss élesztő
  • kb. 3,5 dl langyos tej
  • 3 e. kanál cukor
  • csipet só
  • 3 e. kanál olaj
  • kevés cukrozott kakaópor a töltelékhez
  • egy tojás a kenéshez
  • olaj
A hozzávalókból, a kakaó kivételével rugalmas tésztát dagasztunk, kelni hagyjuk ( én kelesztő tálban hagytam, kb 35 percig), majd kicsit átgyúrjuk, s szilikon formába rakosgatjuk az olajos kézzel formált golyócskákat, amihez csak csipkedjük a tésztadarabokat. ezeknek a közepébe teszünk egy kis kanálnyi cukrozott kakaóport . Köré a koszorúhoz egy nagyobb darab tésztából rudat formálunk, majd még egyet, s a kettőt összetekerjük. Picit hagyjuk még kelni a formában, majd felvert tojással megkenjük a tetejét . Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
A fotók nem a legsikeresebbek, de hamarosan újra elkészítem, ha már ennyire finom lett, és akkor lesznek szebb fotók is, remélem!:)


2013. január 13., vasárnap

Szalagos farsangi fánk, szív alakban is

Már jó pár napja készültem a fánksütésre, ugyanis a fb.-on sorban minden "szakácsnő" megsütötte, és egyik szebb volt, mint a másik!! Imádjuk a fánkot, mint bármilyen kelt tésztát, de valahogy az utóbbi időben mégsem került rá sor! elérkezett pénteken az ideje...nem bántam meg! :) a gyerekek, főleg Ádám, csak úgy tömte magába! Két adagban sütöttem ki, mert nem fért az egész egyszerre az asztalon, s mire a második adag kisült, az elsőből alíg maradt! :) Karácsony előtt vettem műanyag kiszúrőkat, és volt közöttük szív alakú is, gondoltam, ha már úgyis itt van hamarosan a Valentin nap, kipróbálom ilyen alakban is...sőt láttam is valakinél az előtt pár nappal...de már nem tudom melyik bloggertársnál .
A recept ugyanaz, mint a tavalyi hasonló bejegyzésnél, ahol szintén csak belinkeltem, hiszen sok finom receptért érdemes még benézni Hanihoz!!
Én csupán a fázis fotókat teszem ide ki! Az elkészítésnél annyi a változtatás, hogy én nem tettem fedőt a serpenyőre...így is sikerült szép szalagosra kihozni őket! :)















2013. január 10., csütörtök

Meghívó

Tudom ez nem igazán illik a blog téma körei közé, de mivel sajátom, úgy gondolom néha ez is belefér!

Elsősorban a  Marosvásárhely környékén élőknek szól!

Szeretettel meghívok Minden olyan szakácsnőt és szakácsot, vagy akár olyan személyeket is, aki nem szeret a konyha közelében tartózkodni sem, nemhogy főzni , hogy töltsön el velünk egy kellemes estét!!


2013. január 15-én 18.00 órai  kezdettel Kulináris rendezvényre kerül sor a marosvásárhelyi, Dózsa György út. 155 sz. alatt található Perla Hotel Konferencia termében , amelynek keretében megismerkedhet a kedves vendég a Tupperware termékek legújabb kollekciójával, valamint részt vehet a helyszínen tartott tombola sorsoláson , megtekintheti a különböző főzési technikákat, megkóstolhatja az elkészült finomságokat, és még nagyon sok meglepetésben is része lesz! Minden résztvevő egy vagy akár több ajándékkal térhet majd haza!

A belépés ingyenes!!

Hozza el legalább 5 ismerősét, rokonát, barátját, barátnőjét, vagy akár szomszédait , és nagyobb eséllyel juthat az akciós katalógus ajándékaihoz ingyen!

Kérem részvételi szándékukat jelezzék az alábbi telefonszámon: 0754573520


a legutóbbi rendezvényünk fergeteges hangulatban zajlott

Jöjjenek minél többen, hogy nagyobb legyen a szórakozás!!

2013. január 7., hétfő

Grízes krémes Gerditől

Köszöntök Minden kedves olvasót és bloggertársat a 2013-as év 7. napján!!! Tudom már lassan nem köszöntik az új évet, de én még csak most jutottam el az ez évi első bejegyzésemhez, ezért B.Ú.É.K. !!!
 Még december elején láttam meg ennek a remek sütinek a szuper fotóját Barbinál, aki Gerdi receptje alapján sütötte. Gerdiről csak itt a blogvilágban derült ki, hogy ugyanabból a "hepehupás vén Szilágyságból "származik, ahol én is születtem és éltem 28 éves koromig. Ezért is gondolom, hogy az ő nevét kellett belefoglalnom a címbe ! Persze Barbi is ugyanolyan kedves számomra, hiszen rengeteg receptet megcsodáltam már nála, és jó párat ki is próbáltam ! Ezúton köszönöm Mindkettejüknek a csodálatos süti receptjét. Persze Csillánál is megcsodáltam a róla készült fotókat ! :) Hát nem csodálatos ez a blogger "család" ? :) Szerintem nagyon!! Kár, hogy én nem tudok olyan sűrűn bejegyzéseket írni, mint sokan közülük, de attól még nagyon szeretek itt barangolni! Ezúton is elnézést kérek mindenkitől, akiknél régebben esetleg gyakrabban hagytam kommentet, most pedig már jó ideje nem. Igyekszem majd bepótolni! Amióta elkezdtem az új "munkám", még kevesebb idő jut a blogolásra, de erről majd talán egy másik bejegyzésben!
És akkor íme süti fotója és a recept, amin szinte semmit nem változtattam, mert tökéletes!

   A piskóta hozzávalói:

  • 6 tojás
  • fél cs. sütőpor 
  • 1/2 dl olaj
  • csipet só
  • 9 ev. k . cukor
  • 8 ev.k. liszt
  • 1 ev.k. keserű kakaópor
A krémhez :

  • 6 dl tej
  • 4 kissé púpozott ev. k. gríz(én tettem még egyet)
  • 15 dkg cukor
  • 25 dkg vaj
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • a tetejére kakaópor
Előmelegítjük  180 Celsius fokra a sütőt.
Szétválasztjuk a tojásokat, a sárgáját a fele cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az olajat , kakaót és sütőport is.
A fehérjét csipet sóval és a maradék cukorral habbá verjük, majd a tojás sárgás krémhez keverjük, óvatosan , hogy ne nagyon törjön össze a hab. Végül apránként a lisztet is beleforgatjuk.
23x40 cm-es zsírozott , lisztezett tepsibe simítjuk , és tűpróbáig sütjük.Mikor kihűlt kettévágjuk.
A krémhez a tejet a fele cukorral felforraljuk, majd a gízt is kanalanként hozzáadjuk.( Én hígnak találtam és tettem hozzá még egy kanálnyi grízt.) , és addíg főzzük takarék lángon, amíg besűrűsödik. Hideg helyen hűlni hagyjuk, közben meg-meg kavarjuk.
A vajat a maradék cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot is.A kihűlt grízes krémet kis adagokban belekeverjük.
A krém felét a lapok közé kenjük, a másik felét pedig a tetejére. Kakaóporral megszórjuk!

Szerintem gyakran el fogom még készíteni! :)

2012. december 22., szombat

Hájas karikák lekvárral és dejós töltelékkel, valamint szezám magvas rudacskák

Először is szeretnék Minden Kedves Olvasónak Kívánni KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET ÉS NAGYON BOLDOG ÚJ ÉVET !!!

Még nem vagyok készen mindenféle süteménnyel, amit beterveztem karácsonyra , de nem hiszem , hogy lesz még időm az ünnep előtt és után blogírásra. ezért megosztom most a hájas sütim receptjét , hátha valakinek segítségére lesz!
Most nagyon jól sikerült, bár a karikák kissé elborultak, de ízre is nagyon finom, és szépen megnőttek, amire büszke vagyok !

Hozzávalók:

  • 60 dkg nagyon finom liszt 
  • 30 dkg háj
  • 2 tojás sárgája
  • 2 ev.k ecet
  • 2 ev.k. porcukor
  • langyos sós víz
A hájat megtisztítjuk a hártyától, és ledaráljuk. A lisztet mély tálba szitáljuk , hozzáadjuk a tojások sárgáját, a porcukrot és az ecetet( csak borecetem volt itthon...jót tett neki) . Én most dupla adagból készítettem, nem baj, ha marad szilveszterre is! :)
Puha tésztát gyúrunk, annyi langyos sós vízzel, amennyit felvesz. Kicsit hosszabb időbe telt, mire elértem a kívánt állagot, de megérte ! Nyújtólapra téve téglalap alakúvá nyújtjuk, és a háj egyharmadát elkenjük rajta! Hajtogatjuk: oldalról a közepére, jobbról is balról is, majd fölülről lefelé ugyanúgya közepéig, s lentról fölfelé a közepéig. 20-25 percig pihentetjük hűvös helyen, majd még 2x megismételjük ugyanezt a műveletet. Fontos, hogy ugyanúgy hajtogassuk, mint először. Én egy éjszakát pihentettem, de akár a harmadik hajtogatás után eltelt 25 perc leteltével már ki is nyújthatjuk és tetszés szerinti formára kiszaggatjuk. Ha édes verziót szeretnénk, ahhoz téglalapokat vágunk, melyeknek egyik felébe lekvárt vagy más édes tölteléket teszünk, s ráhajtjuk a másik felét. Forró sütőben előbb magasabb fokozaton kb. 10 percig, majd kisebb fokozaton még kb. 15 percig sütjük, amíg szép aranybarnák lesznek. Ha kihűltek bőven porcukrozzuk. Én tárolódobozba tettem, de akár fóliával lefedve , hideg helyre téve is eláll több ideig is. 
 A sós rudak annyiban különböznek, hogy rudacskákat , csillagokat, szívecskéket, és Hello Kitty formákat is vágtam belőlük. sütés előtt felvert tojással kentem meg őket és szezám magot szórtam a tetejükre.












A facebookon is

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Látogatóim 2011.04.01-től

free counters