oda is én töltöttem föl :)
Az eredeti receptről először a FB-on olvastam a recepjeidet beszéljük meg csoportban, ahol is, mint már említettem, nagyon jó kis csapat gyűlt össze, és sokat beszélgetünk, recepteket osztunk meg, és, mint a neve is utal rá, megbeszéljük őket! szóval, itt készítette el előbb egy hölgy, aztán , mint a szélvihar , úgy söpört végig a "kombeláz" a csoport tagjain, sorban, szinte mindenki megsütötte valamilyen változatban.
a tészta készítését Chef Vikinél olvastam, és be is tartottam a pontos utasításokat!:) Viszont , mivel eléggé édesszájú a család, gondoltam kipróbálom valamilyen kakaós krémmel. Ehhez saját receptet "gyártottam".
Akkor, nem is szaporítom tovább a szót, íme a recept, ahogy én készítettem:
Hozzávalók:
- 350 ml tej
- 100 ml víz
- 7 gr szárított élesztő
- 60 dkg liszt
- 1 tk. só
- 1 kk cukor
- 5 kanál olaj
- 10 dkg margarin/vaj
a krémhez:
- 3 tojás
- 6 ev.k. cukor
- 1 púpozott ev.k. kakaó
- kevés banán
a kenéshez:
- 1 tojás (nálam véletlenül kimaradt)
A lisztet egy tálba szitálom, hozzákeverem a szárított élesztőt, majd a sót és a cukrot. A meglangyosított tejet és vizet is hozzáadagolom, és jól kidolgozom. Dagasztás közben én még adagoltam hozzá kb. 15 dkg-nyi lisztet, hogy ne ragadjon a kezemhez. Lágy tésztát kaptam, amit elosztottam 3 felé.
Közben a krémhez a hozzávalókat sűrű krémmé főztem(gőz fölött), és hagytam kihűlni.
A tésztából ( vastagon lisztezett munkalapon) 3 vékony lapot nyújtottam ( kb.0,5 cm), majd a margarinnal meglangyosított olaj keverékével belocsoltam az elsőt, erre ráhelyeztem a másodikat, erre rákentem a csokis tölteléket, majd a harmadik lapot ráhelyeztem, és azt is meglocsoltam a margarinos keverékkel. A kezdő háziasszonyok kedvéért azért elmondom, hogy az első lapot , kinyújtás után, óvatos mozdulatokkal emeltem föl a munkalapról ( persze még így sikerült elszakadnia), és egy tiszta konyharuhára fektettem, nagyobb asztal híján, az ágyra, és ugyanígy a másodikat is, mivel az asztalon már nem volt hely!:) De , senki ne essen kétségbe, ha kissé lukacsos marad a tészta, ez az ízén semmit sem változtat( én próbáltam a lelógó részekből "foltot" tenni , de rájöttem, hogy teljesen fölösleges,hiszen a hajtogatásnál úgysem fog látszani). Kissé megszenvedtem a lapok egymásra helyezésével is, pontosabban a konyharuháról az asztalra tevéssel, de sikerült!:) Szerintem 3-ik , 4-ik sütés után már én is rutinosabb leszek!:)
Az összeillesztett lapokat hajtogattam: alsó harmadot fölfelé, felső harmadot lefelé, majd kettőbe, s a széleit kissé összecsípkedtem, hogy ne folyjon ki a töltelék. Olajozott lisztezett tepsibe helyeztem, konyharuhával lefedve egy órán át kelesztettem. A tetejét éles késsel bemetszettem, és lehet, hogy kicsit erősebben, mint kellett volna, mert nagyon szétnyílt sülés közben( ennek ellenére elfogyott). Majd ezután "kellett " volna a felvert egész tojással bekennem, de a nagy izgatottságtól( hogy vajon fog-e sikerülni) elfelejtettem, így nekem kenetlenül készült, de így is nagyon finom.
Kelesztés után 180 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt szép pirosra sütöttem.
csupán ez a kollázs maradt meg a sz.gépen
U.i: Azóta már mégegyszer megsütöttem, ma .Persze a bevágás, meg a lapok kezelése most sem volt zökkenőmentes, de az íze....valami mennyei, felséges...nem találok rá jelzőket! Mindenkinek ajánlom, aki még nem próbálta ki, megéri!!!!
Marika......ez nagyon finom.....hmmmmm kérhetek ???
VálaszTörlésKedves Judy
VálaszTörlésNagyon szívesen adok, még van belőle! Fénypostán küldöm, jó!:)) Valóban nagyon finom!!!!
Nagyon ügyes vagy! Szimpatikus recept, bár kissé munkaigényesnek tünik.
VálaszTörlésEgyszer talán én is kipróbálom.
marisz57
VálaszTörlésKöszönöm a dícséretet! annyira nem munkaigényes, csak én nem vagyok még elég tapasztalt ilyen téren! Nagyon megéri kipróbálni, meglátod!!!!!
Biztos finom, én még nem is hallottam róla eddig:)
VálaszTörlésNagyon jól hangzik!!!
VálaszTörlésKati
VálaszTörlésÉn sem olyan rég fedeztem föl.Nagyon finom, garantáltan!:)
Vicuska
Az illata is , az íze is nagyon-nagyon jó!!!:)
Hát erről még én sem hallottam soha, de ha lesz egy kis gyerekmentes délutánom, tuti kipróbálom! Nagyon szeretem a kelt tésztákat. Tetszik a blogod nagyon és köszönöm a bizalmadat az enyémhez! Majd még benézek!
VálaszTörlésteller-cake
VálaszTörlésNem fogod megbánni, sőt!:) Ha egyszer megkóstoljátok, biztosan többször is terítékre kerül majd! Én is tervezem a túrós változatát, csak még kicsit szüneteltetem!:))
Köszönöm a kedves szavakat, szeretettel várlak, mindíg!
Én is azért járok hozzád, mert tetszik a blogod!:)
Nagyon finom lehet, még én sem hallottam róla!
VálaszTörlésEz csak finom lehet!!!!
VálaszTörlés