Még december elején láttam meg ennek a remek sütinek a szuper fotóját Barbinál, aki Gerdi receptje alapján sütötte. Gerdiről csak itt a blogvilágban derült ki, hogy ugyanabból a "hepehupás vén Szilágyságból "származik, ahol én is születtem és éltem 28 éves koromig. Ezért is gondolom, hogy az ő nevét kellett belefoglalnom a címbe ! Persze Barbi is ugyanolyan kedves számomra, hiszen rengeteg receptet megcsodáltam már nála, és jó párat ki is próbáltam ! Ezúton köszönöm Mindkettejüknek a csodálatos süti receptjét. Persze Csillánál is megcsodáltam a róla készült fotókat ! :) Hát nem csodálatos ez a blogger "család" ? :) Szerintem nagyon!! Kár, hogy én nem tudok olyan sűrűn bejegyzéseket írni, mint sokan közülük, de attól még nagyon szeretek itt barangolni! Ezúton is elnézést kérek mindenkitől, akiknél régebben esetleg gyakrabban hagytam kommentet, most pedig már jó ideje nem. Igyekszem majd bepótolni! Amióta elkezdtem az új "munkám", még kevesebb idő jut a blogolásra, de erről majd talán egy másik bejegyzésben!
És akkor íme süti fotója és a recept, amin szinte semmit nem változtattam, mert tökéletes!
A piskóta hozzávalói:
- 6 tojás
- fél cs. sütőpor
- 1/2 dl olaj
- csipet só
- 9 ev. k . cukor
- 8 ev.k. liszt
- 1 ev.k. keserű kakaópor
- 6 dl tej
- 4 kissé púpozott ev. k. gríz(én tettem még egyet)
- 15 dkg cukor
- 25 dkg vaj
- 1 cs. vaníliás cukor
- a tetejére kakaópor
Szétválasztjuk a tojásokat, a sárgáját a fele cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az olajat , kakaót és sütőport is.
A fehérjét csipet sóval és a maradék cukorral habbá verjük, majd a tojás sárgás krémhez keverjük, óvatosan , hogy ne nagyon törjön össze a hab. Végül apránként a lisztet is beleforgatjuk.
23x40 cm-es zsírozott , lisztezett tepsibe simítjuk , és tűpróbáig sütjük.Mikor kihűlt kettévágjuk.
A krémhez a tejet a fele cukorral felforraljuk, majd a gízt is kanalanként hozzáadjuk.( Én hígnak találtam és tettem hozzá még egy kanálnyi grízt.) , és addíg főzzük takarék lángon, amíg besűrűsödik. Hideg helyen hűlni hagyjuk, közben meg-meg kavarjuk.
A vajat a maradék cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot is.A kihűlt grízes krémet kis adagokban belekeverjük.
A krém felét a lapok közé kenjük, a másik felét pedig a tetejére. Kakaóporral megszórjuk!
Szerintem gyakran el fogom még készíteni! :)