A fotó nem a legprofibb, de azért a lényeget visszaadja, szerintem! :) A hozzávalókat azért írom kb-val, mert nem igazán mértem . Nekem nagyon ízlett! Tegnap vittem egy kedves barátunknak is egy veknit, s megdícsérték! Kell ennél szebb jutalom? :)
Hozzávalók:
kb 80 dkg Bl 65-ös búzaliszt
kb 20 dkg rétesliszt
kb 80 gr friss élesztő
kb 6 dcl langyos víz
fél dcl olaj
15 dkg margarin (Lidl-os)
só
1 kanál cukor
1 db burgonya megfőzve és áttörve
napraforgó mag
tök mag
Az élesztőt belemorzsoljuk fél liter langyos vízbe, amiben előzőleg elkevertük a cukrot, s 10-15 perc alatt felfuttatjuk. A liszteket, a sót, az áttört burgonyát egy nagyobb edénybe rakjuk, hozáadjuk az élesztős keveréket, majd tetszés szerinti mennyiségben a magvakat. Jól összedolgozzuk. a végén hozzágyúrjuk az olajat és a szobahőmérsékletű margarint is. Én adtam még hozzá kb. 1 dcl vizet is, így lett pont jó a tészta. Egy órát kelesztjük, s az edényt egy tiszta, száraz konyharuhával lefedjük. Félidőben átgyúrjuk, hogy kinyomkodjuk a levegőt a tésztából, majd a kelesztési idő elteltével bekapcsoljuk a sütőt (180 fokra). A sütő alsó tepsijébe beteszünk egy vízzel telített kisebb edényt, hogy gőzben sülhessen a kenyér ! A tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, kettőbe osztjuk, téglalapot nyújtunk belőle, a hosszabb oldalát behajtjuk a téglalap feléig, majd ugyanígy a másik oldalt is, végül a rövidebb oldalait is felhajtjuk, vigyázva, hogy ne lógjon ki. A másik cipóval ugyanígy járunk el. A hajtogatott felükkel lefelé belehelyezzük a kiolajozott tepsibe, meglocsoljuk, vagy vizes kenőecsettel megkenjük, s a tetejére is szórunk egy kevés magot. Éles késsel bevagdossuk, s addig hagyjuk még kicsit kelni, amíg a vágások kinyílnak! Behelyezzük a sütőbe és szép pirosra sütjük! Kb. egy óra elteltével kivéve a sütőből még forrón ismét bekenjük vizes ecsettel, kiborítjuk, rácsra téve, száraz konyharuba göngyölve hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat!