Ide írhatsz nekem:

nemeth4a@gmail.com

2015. január 20., kedd

Pehelykönnyű túrós pite


   Az internetnek hála, az ember lánya sokszor kísértésbe esik. így történt most ezzel a sütivel is. Egyik konyhás csoportban addig "ingereltek" a pehelykönnyű süti fotóival, hogy rávettem a páromat, hozzon nekem a szomszédos településről tehéntúrót ( itt ugyanis nem tartanak egyik élelmiszerboltban sem) , hogy végre kipróbálhassam ezt az egekig dícsért sütit ! :) 
  Hát....nem hiába dícsérték annyira , és nem hiába az a neve , hogy pehelykönyű , ugyanis istenien finom, és valóban pehelykönnyű az állaga. Az eredeti recept itt található .
 
  Hozzávalók: 

A töltelékhez:
  • 75 dkg túró ( nekem 50 volt )
  • 25 dkg porcukor ( én 19 dkg -ot tettem, s bőven elég)
  • 1 vaníliás cukor
  • 4 tojás fehérje
  • 1-2 kanál liszt, a túró állagától függően
  • 10 dkg mazsola ( nekem most nem volt itthon)
  • 1 citrom reszelt héja
A tésztához:
  • 4 tojás sárgája
  • 15 dkg vaj/margarin
  • 5 dkg élesztő ( elsőre soknak tűnt, de nem az)
  • 1/2- 1 dl tej
  • 30 dkg liszt ( fele sima, fele rétes)
  • 1 vaníliás cukor
Elkészítés : 
  Előbb a tölteléket állítjuk össze. a túrót villával össszetörjük, s jól elkeverjük a többi hozzávalóval a tojás fehérjén kívűl. Ezt külön tálban kemény habbá verjük, s csak ezután keverjük hozzá a túrós elegyhez.
A tésztához  ( én így szoktam) egy tálba szitáljuk a liszteket , a közepébe mélyedést fúrunk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt, majd kevés cukrot adunk hozzá, s kevés langyos tejjel "nyaköntjük" , és hagyjuk, hogy felfusson , vagyis , hogy feljöjjön az élesztő a tej tetejére. Ezután hozzáadjuk az előzőleg külön tálban elkevert tojássárgáját a margarinnal és vaníliás cukorral, annyi tejet adagolunk még hozzá, hogy egynemű lágy tésztát kapjunk. Nekem kissé ragacsos maradt, de nem gond, mert a nyújtólapra helyezve amúgyis szórtam lisztet, hogy könnyen nyújtható legyen. ( Ezzel kicsit megszenvedtem, mert előbb a nyújtólaphoz ragadt, aztán nyújtófához, de többször is szórtam alá és rá lisztet, aztán sikerült problémamentesen kinyújtani ). A tésztát kétfelé osztjuk: előbb a 2/3-át nyújtjuk a tepsi méretének ( 20 x 30 cm) megfelelő méretűre, és a nyújtófa segítségével a tepsi aljára helyezzük, ezután elsimítjuk rajta a túró-tölteléket, majd ugyanúgy a maradék tésztából újabb lapot nyújtunk, s azt a töltelékre helyezzük.( Én megszúrkáltam kissé villával a tetejét. )ezután , letakarva, egy órát pihentetjük.  Nekünk már nem volt türelmünk, s háromnegyed óra elteltével betettem a 180 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük . Ha kihűlt, tetszés szerinti szeletekre vágjuk .
 Porcukorral meghintve tálaljuk!
Nem lettek tökéletes szeletek, de íze mindenért kárpótolt ! :)

A facebookon is

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Látogatóim 2011.04.01-től

free counters