Ide írhatsz nekem:

nemeth4a@gmail.com

2013. március 26., kedd

Vegyes lisztekből készült kenyér

Ez a kenyér vált be a leginkább, ezidáig ! :) Próbálkoztam már teljes kiőrlésű rozsliszttel is, kukorica liszttel is, némelyikbe sikért is tettem, nem voltak rosszak, de talán ezt ette a család a leginkább! Tudom, a barna lenne a legegészségesebb, de legalább nincs benne semmilyen adalékanyag , meg sok egyéb egészségtelen cucc.
Kovászos kenyeret is sütöttem kétszer, de leginkább csak én eszem ! :)
Hozzávalók:

  • 400 gr fehér liszt  ( 000 vagy Bl 51...ahogyan ezen az oldalon olvastam
  • 418 gr (pont ennyi volt itthon) Bl 650-es
  • 50 gr friss élesztő 
  • 420 ml langyos víz
  • ízlés szerint só (nálam kb 1,5 kk)
  • pici cukor 
  • 2 e.k. sima (dobozos) margarin
  • kb. 1,5 e.k ecet
Elkészítés:
 Az élesztőt kevés cukros langyos vízben felfuttatjuk ( én Tupperware Mix-fixben ráztam össze ), majd a kelesztő tálba szitált , sóval összekevert liszthez keverjük. Hozzáadjuk az ecetet , margarin és a maradék langyos vizet . Kanállal vagy kézzel jól megdagasztjuk a tésztát ( nagymamámtól azt tanultam, és mindig bevált, hogy a tésztának el kell válnia az edény falától és a kezünktől). Huzattól mentes , meleg helyen a duplájára kelesztjük a tésztát ( ha hermetikusan záródó tálban kelesztjük, sokkal rövidebb a kelesztési idő). Lisztezett felületen megformázzuk. Sütő papírral bélelt tepsiben, van bármilyen más formába téve , 200°C/ra előmelegített sütőbe tesszük. Tíz percig magas hőfokon, majd ezt csökkentve (150°) még 35-40 percig sütjük. Ha nem szilikonos formában sütjük, jót tesz a kenyérnek egy kevés gőz, ehhez a sütő aljára egy tűzálló edénybe tegyünk forró vizet....ha már kezd pirulni a kenyerünk, ezt vegyük ki , hogy az alja is szépen meg tudjon sülni .






A facebookon is

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Látogatóim 2011.04.01-től

free counters