Ide írhatsz nekem:

nemeth4a@gmail.com

2011. május 28., szombat

Belga stílusú házak

 Ezen házak különlegessége a rusztikus stílusukban rejlik , amit a kis méretű téglák kölcsönöznek a ház külsejének. Ez barátságossá is teszi őket.
 A " belga" házak építési technológiája nagyban hasonlít a Romániában éfellelhető házakéhoz, csupán a stílusuk, a kitűnően megvalósított külső  teszi annyira vonzóvá ezeket az építészeti remekműveket.
  Azon megfontolásból kiindulva, hogy ezek a házak nagyon jól illeszkednének hazánk festői környezetébe is , szeretnénk felhívni a kedves látogatók figyelmébe.
 Ízelítőül álljon itt néhány fotó



 Méh több fotó és leírás a következő linkre kattintva:http://home-4-u.webs.com/casebelgiene.htm




Nagy jelentőséggel bír otthonunk bejáratának a kinézete?!

 A főbejárat  ízléses elrendezése  nagyon fontos, mivel ez az első övezet , amelybe elsőként lépnek be a vendégek és leírást ad a tulajdonos személyiségéről még mielőtt megtekintené a lakás belső részét. Különböző stílusokat használhatunk :rusztikusan berendezhetünk egy tornácot,  vagy egy modern hangulatút vidám színekben, klasszikusat, vagy fedett bejáratot vagy udvart , ezáltal is kifejezve egyéni stílusunkat. Ez az a hely , ahol mindenki azt kell érezze, szívesen látják. Bármilyen design-t választunk, ne feledjük , hogy a részletek körvonalazzák az EGÉSZ-et , ezért oda kell figyelni a kilincs színére is, az ajtóig vezető lépcső meglétére , egy megfelelő helyre állított virágcserép megváltoztathatja teljes mértékben a bejárat kinézetét.
 Építhetünk egy kisebb teraszt vagy árnyékolót az ajtó elé, ami néhány tető alá felfüggesztett növénnyel, felfrissítő hatést kelthet. A ház bejáratához vezető sétány szép kialakítása is nagyon fontos. A sétány széleire elhelyezhetünk néhány sor virágot, mivel a növények , akár cserépben , akár  szabadon a földön kúszva kellemes látványt nyújtanak, és  melegséget kölcsönöznek a rideg tégla felületeknek, valamint a vakolatoknak.
Beilleszthetünk fém elemeket és élénk színeket , amelyek a lakás főbejárati ajtaja felé vonzzák a tekinteteket még a kertből. Vannak esetek , amikor a garázs foglalja el a központi helyet , ez esetben ki kell emelni a bejárati ajtót különböző dekorációs elemek igénybevételével:  felállíthatunk különböző megvilágítási eszközöket a sétány egész hosszában a bejárati ajtóig , kétoldalt elhelyezhetünk ,   vonzó cserépbe helyezett ,érdekes növényeket , köveket vagy székeket , figyelembe véve a ház  építészeti szimmetriáját.
Abban az esetben , ha a bejárati ajtó központi helyet foglal el a ház elülső részén, vagyis , ha az otthonunk design-ja asszimetrikus, nagyon oda kell figyelnünk a különböző dekorációs elemek egyik- illetve másik oldalon való elhelyezésére , amelyek nem feltétlenül  kell azonosak legyenek, ahhoz , hogy az egyensúly hatását keltsék. Egyik oldalra ültethetünk  egy kis méretű fát, másik oldalra valamilyen örökzöld  bokrot . Egy másik figyelemkeltő elem lehet a színes ablaküveg. Ezek nagyon népszerűek voltak a viktoriánus korban is a magán lakásoknál , a legsűrűbben előforduló rajzokban a különböző madárfajok és a virágok jelentek meg. Ezek a lakás bejáratánál voltak elhelyezve, jelezve a család jólétét.


Szobanövények ápolása , Buzogányvirág

 Buzogányvirág  (Diffenbachia maculata)


 A buzogányvirág a közkedvelt és nagyon elterjedt szobanövények közé tartozik. egyes fajtái a nagymératű leveleinek a formájában és a sárgás , illetve krémszínű foltjainak nagyságában , valamint azok mintázatában térnek el egymástól. A fejlett példányok elérhetik az egy méter körüli magasságot is. Az természetes, hogy az öreg leveleit elhullatja, de ha nem megfelelőek a tartási körülményei , akkor teljesen felkopaszodhat. Ekkor vágjuk vissza atörzsét, és újra kihajt. Minden tavasszal ültessük át gyengén savanyú talajba! Szaporítani fej- vagy szárdugványokkal lehet, de ehez fűthető szaporítóágy és gyökereztetőszer szükséges. Figyelem : a növény mérgező anyagot tartalmaz!
   Fényigény : nyáron félárnyékos , télen a világos helyet szereti , de közvetlen napfény ne érje!
   Hőmérséklet :szereti a meleget , télen se legyen 16 °C-nál hidegebb helyen.
   Öntözés :bőségesen öntözzük , de két öntözés között a talaj felső rétege kiszáradhat.
   Páratartalom :gyakran permetezük, és időnként mossuk le a leveleit!

   Növekedési időszak : február-november

Szobanövények ápolása: Bunkóliliom

 Bunkóliliom (Cordyline fruticosa)


  A bunkóliliom fényes , lándzsa alakú levelei - fajtától függően- különböző szélességűek. színük lehet zöld , sötétvörös , sárga csíkos , erezett vagy foltos mintázatú. A növény nagyon hasonlít a dracaenához, néha össze is tévesztik vele. Gyökérzetükről könnyen megkülönböztetethetőek , a bunkóliliom gyökerének vágási felülete fehér , míg a dracaenáé narancssárga színű. Átültetni kétévente , tavasszal kell enyhén savanyú földkeverékbe.
   Fényigény : világos szórt fénnyel megvilágított helyre tegyük !
   Hőmérséklet : egész évben meleg , egyenletes hőmérsékletű helyre van szüksége , a 18 °C alatti hőmérséklet vagy a nagy hőingadozás levélhullást okozhat.
   Öntözés : tartsuk egyenletesen nedvesen a földjét , télen mérsékeltebben öntözük , de ne hagyjuk kiszáradni a talaját!
   Páratartalom : gyakran permetezzük lágy vízzel a leveleit!
   Növekedési időszak : január-december

A facebookon is

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Látogatóim 2011.04.01-től

free counters