Nemrég vendégségben jártunk, és nagyon finom szilvás pitével kínáltak meg bennünket. Mivel a gyerekeknek is nagyon ízlett, természetesen megkérdeztem, hogyan is készült. Ma kaptunk a piacon elég olcsón finom besztercei szilvát, aminek egy részéből kipróbáltam a kelt tésztás pitét.Aki kicsit is szereti a kelt tésztás sütiket, biztosan ízleni fog neki! :) Én másfél adagból sütöttem , és fél óra leforgása alatt elfogyott több , mint a fele!
Hozzávalók:
- 50 dkg sima liszt( Bl 55)
- 1+1 db tojás
- 25 gr friss élesztő
- 1,75 dl tej
- 1,75 dl víz
- 3+1 ev.k. cukor
- 175 gr tejföl
- 0,5 dl olaj
- pici só
- olaj a tepsi kikenéséhez
- porcukor a tetejére
- 1 tasak vaníliás cukor
- 20 szem szilva
sütés előtt
A tejet a vízzel , és pici cukorral meglangyosítjuk , majd elmorzsoljuk benne az élesztőt , 15 percig hagyjuk felfutni. Ezt követően a lisztet egy kelesztő tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést formálunk , beleöntjük a felfuttatott élesztőt, hozzáadunk egy egész tojást, 3 kanál cukrot, a vaníliás cukrot, és jól megdagasztjuk, amikor már kezd összeállni a tésztánk, hozzáadjuk az olajat is, és szép sima rugalmas tésztává dolgozzuk. a tetejét kissé belisztezzük, tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A szilvákat alaposan megmossuk , kettévágjuk , s eltávolítjuk a magokat. A tojást kettéválasztjuk , a fehérjét kemény habbá verjük , majd hozzáadjuk az egy kanál cukrot, s azzal is verjük kicsit. A tojás sárgáját elkeverjük a tejföllel , majd hozzáadjuk a cukorral felvert fehérjét.
A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk , és elterítjük az előzőleg kiolajozott tepsiben ( legközelebb munkalapon fogom kinyújtani, mert így elég macerás) , rákenjük a tejfölös-tojásos keveréket , majd szépen rárakjuk a szilvaszemeket a vágott felükkel lefelé! Hideg , gőzös sütőben, mérsékelt hőfokon készre sütjük ( kb. 15-20 perc) . Az időt nem mértem ! :)
sütés után