Igyekszem pótolni a lemaradásaimat nézelődés, és bloggertársak látogatása terén! :)
Hogy ne merüljön feledésbe a kelt tészta sem, hoztam egy nagyon jó, és viszonylag olcsó receptet! :) A tésztája ugyanaz , mint a bolognai csigáké, csupán annyi az eltérés, hogy gyengébb minőségű lisztből készítettem, ezért sokkal több időt vett fel a dagasztása, és valamennyivel több lisztet kellett hozzáadnom, hogy jó állagú legyen. Ezért felhívom a kedves olvasó/olvasók figyelmét, hogy , ha nem szeretnének sok időt eltölteni a tészta dagasztásával, kizárólag 000-ás finomlisztet használjanak.
A kalács hozzávalói :
3 evőkanál dejó por
2 evőkanál margarin
2 evőkanál olaj
1 csipet só
1 evőkanál cukor
3 dkg élesztő
50 dkg liszt
Elkészítés : A szobahőmérsékletű élesztőt belemorzsoljuk a kevés cukorral elkevert tej- és víz keverékébe, hagyjuk felfutni, eközben egy nagyobb edénybe beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a tojásokat. A felfuttatott élesztővel együtt jól kidolgozzuk a tésztát, majd a végén hozzáadjuk az olajat és azzal is jól átdolgozzuk. Meleg helyen a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett munkalapon kb. egy ujjnyi vastagságú téglalapot nyújtunk belőle.Ezt megkenjük a szobahőmérsékletű margarinnal, majd megszórjuk a dejó és cukor keverékével. feltekerjük ( rudat formálunk), kettőbe vágjuk, és vékonyan kiolajozott tepsibe helyezzük. Körülbelül 20 percig ismét kelesztjük, majd lekenjük olajjal a tetejüket és 180 fokra előmelegített, gőzös ( egy edényben vizet teszünk a sütő aljára) sütőben szép pirosra sütjük