A húsleves, ahogy én készítem:
Egy nagyobb fazékban( attól függ , épp hányan leszünk rá) odateszem a vizet forrni. Állítólag friss forrásvízből a legfinomabb, de mivel tőlünk messze van a legközelebbi iható forrás, sima csapvízből szoktam, s még senkinek nem lett semmi baja! :) Egy nagyobb vöröshagymát valamint pár cikk fokhagymát megtisztítok, megmosom, és a levesbe teszem. Sózom, borsozom( egész borssal), s ha már forr a víz , beleteszem az erre a célra szánt húsdarabokat( jelen esetben egy kisebb csirke darabjai). Teljesen takarékra állítom a tüzet a fazék alatt, s, fedetlenül , pár órát hagyom főni ( ez nagymértékben függ a hús minőségétől). Időnként megszúrkálom a húst, s ha már majdnem puha, hozzáadom a megtisztított és megmosott zöldségeket: karalábé, zeller gumó, sárga répa, petrezselyem gyökér. Tovább főzöm, amíg a zöldségek is jól mepuhulnak. Közben, ha szükséges, kanállal óvatosan leszedek a tetején képződő habot. Amikor minden jól megfőtt, elzárom a tüzet és leszűröm a leves levét egy másik fazékba. Ezt ismét fölforralom, majd beleszaggatom a gríz galuskát, amely a következőképpen készül:
Nagyon guszta a levesed! Szép lett a grizgaluskád is! Szerintem nincs olyan háziasszony akinek nem lett volna gondja a grizgaluska elkészítésével?:-))
VálaszTörlésTényleg gyönyörű lett a grízgaluskád is, meg a levesed is!! Isteni finom lehetett!!!
VálaszTörlésÉva
VálaszTörlésKöszönöm a dícsérő szavakat és a vigasztalást!!
Maria
Köszönöm! Bizony nagyom finom volt!! A gyerekek azt mondták , sokkal gyakrabban főzzek ilyet! :))
Nagyon jól néznek ki a galuskák! Képzeld, én kicsit keményebben szeretem, de az enyém mindig tök puha lesz, Anyukám meg olyan puhát szeretne, mint az enyém - de az övé meg kemény lesz. Hol itt az igazság? :)))
VálaszTörlésKöszi! Akkor ezután te készíted anyudnak, és fordítva! :))
VálaszTörlésNagyon szuper galuskáid lettek, szép a leves is!
VálaszTörlésHani
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm!
A grízgaluska nagyon haszontalan tud lenni, hol sikerül, hol nem. Pedig mindig ugyanúgy készítem. S mikor marad kemény? Ha vendégeknek készül:-)
VálaszTörlésNagyon guszta e levesed! Nálunk a húsleves az, amit nem tudnak megunni.
Gerdi
VálaszTörlésKöszi szépen!!
Bizony , nagyon haszontalan! A nagy sikeren felbuzdulva , tegnap főztem a zöldség levesbe is grízgaluskát...teljesen ugyanúgy jártam el, és mégis szétfőtt, alig tudtam egy rendes galuskát kiszedni a levesből! :) De volt már olyan is, ahogy te is írod, hogy a vendég elé kellett tenni, csak nekem nem maradt kemény ( ami azért ritkábban fordul elő), hanem teljesen szétfőtt, szinte úsztak a gríz szemek a leves tetején...de elfogyott, és még dícséretet is kaptam...szerencse, hogy csak egy nőtlen kollegája volt a férjemnek, aki nálunk ebédelt! :)))))