Nagyon régóta "birizgálta" már a fantáziámat a házi sajt elkészítése. egyik nap leárazott zacskós tejre bukkantam az egyik boltban, és hirtelen felindulásból meg is vettem belőle 3 liternyit. Útközben bekukkantottam a méterárúshoz is, hátha kapnék nagyobb gézdarabot, és szerencsém volt, sikerrel járt a kukucskálásom :). hazaérve pedig rögtön nekiálltam a sajt készítésnek!
Az eredeti recept Andy Varszegi-től származik, aki szintén tagja a Receptet beszéljük meg nevű FB.-os csoportnak. Pici módosítással eme recept alapján készült a sajtom.
Házi sajt : zsíros tejet ez 3,5 % vagy házi tej kb 3-4 litert felforralok adok hozzá 1dl hideg vizet izlés szerint sózom . Ha felfort takarékra veszem a gázt és 2-4dl natur joghurtot keverek hozzá. Addig kevergetem amig teljesen be nem csomosodik és a savó kicsapodik . Szépen leszüröm vagy textilián vagy müanyag tészta szürön !!!! hagyom lecsepegni . Ha naturt készitek akkor textibe gönygyölöm lehet henger vagy gomboc forma kinek mi a szimpatikus súlyt helyezek rá és kb 40 percig hagyom álni a textilia felveszi a maradék folyadékot . frissen tartó fóliába tekerem és mehet a hütőbe . izletes saláták mellé vagy önmagában is.
Én szoktam köménnyel,hagymával ,bazsalikommal, petrezselyemmel ,paprikával izesíteni attól függ milyet szeretnék de ezt mindenki saját izlésére bízom .
A saját verzió annyiban különbözik, hogy a tej 1,8 %-os, vizet és egyéb ízesítőt( pici són kívűl) nem adtam hozzá.
Nekem nagyon ízlett. Egyelőre csak egy próba volt, de megérte.
Elég picike lett, a súlya csupán 200 gr, de ízre nagyon finom!
Legközelebb házi tejből készítem, és valamilyen plussz fűszert is teszek hozzá!
Ez a sajtrecept nagyon egyszerű, gondolkodom rajta, de csak 2 liter házi tejem van.
VálaszTörlésDe jó, ezt a módszert még nem hallottam, de ki fogom próbálni, én citromsavval készítettem most sajtot és 2 liter 3,8 %-os tejből 37 deka sajtom lett, de már el is fogyott:)A köményes, zöldfűszeres nagyon fincsi, nálunk az egész családnak ízlett.
VálaszTörlésA pároddal együtt megjött a blogozási kedved is:-)
VálaszTörlésDe rég hallottam a birizgál szót, pedig mi is használtuk, de elmaradt.
Házi sajtot még nem készítettem, pedig van receptem hozzá, meg Anyukám is készített néha. Egészen sajt kinézete van:-) Te hány liter tejből készítetted? Az én fantáziámat is birizgálja ám, tenni fogok egy próbát.
trollanyu
VálaszTörlésÉrdemes kipróbálni, nagyon finom! Én pedig a citromsavasra lennék kíváncsi. a minap láttam egy főzős csatornán, hogy sima citrom levet facsart a csajszi a tejbe, és abból készített valamiféle sajtot ( sajnos elfelejtettem a nevét), és azt is ki fogom próbálni, valamikor! :)
Gerdi
Kicsit valóban visszatért a blogolási kedvem, és az ilyen kedves hozzászólások még inkább rásegítenek! :)
Nekem föl sem tűnt, hogy esetleg máshol nem használják a "birizgá"-t ! :))
Kíváncsi lennék az anyud receptje alapján készített sajtra is! :)
Én most a 3 liter tejet használtam fel hozzá, de nem volt elég zsíros, ezért lett olyan kicsi a sajtom! :)
Nyugodtan tégy egy próbát, ha már téged is"birizgál" ! :) Biztos vagyok benne, hogy nem fogod megbánni!!!
De jó, hogy megosztottad ezt! Ki fogom próbálni mindenképpen! Köszönöm! :)
VálaszTörlésmarisz 57
VálaszTörlésLátom már elkéstem a válasszal! Örülök, hogy tetszett! Biztos vagyok benne, hogy a 2 literből is lett azért valamennyi, főleg , hogy az házi tej volt!
Csilla
Bátran próbáld ki, mert megéri! Nagyon szívesen!:)
Lehet, újra belefogok, régebben készítgettem én is a legkülönbözőbb ízesítésekkel, nagyon finom!
VálaszTörlés